El moviment Marea Roja va aprofitar la diada de Sant Jordi per protagonitzar diverses accions reivindicatives contra les retallades i en favor del paper de la cultura. El col·lectiu va posar un estand davant el Palau de la Virreina on els vianants podien aportar les seves denúncies i propostes. A més, es van repartir llibres retallats i tiges de roses.

Una d’aquestes roses sense capoll i amb un punt de llibre de la Marea Roja va ser entregada al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, mentre participava en directe en una tertúlia a l’estand de La Xarxa Ràdio.

L’acció més contundent, però, va ser l’empaperada de la façana de la Conselleria amb els eslògans aportats per la ciutadania, on es van concentrar més de 200 persones d’un col·lectiu que reclama un replantejament del sector i de les polítiques culturals per part de les administracions públiques.

Crítiques al model cultural

La setmana passada, Marea Roja Cultura en Lluita va fer públic el seu posicionament sobre alguns aspectes d’un model cultural que no comparteix.

En concret, la plataforma denuncia la “reiterada utilització” que fa de la cultura la Conselleria per “encobrir operacions de transferència de serveis públics a mans privades, vinculades a operacions urbanístiques i amb criteris clarament mercantilistes”. Com a exemples cita la privatització del Museu Picasso, la sucursal de l’Hermitage al Port de Barcelona o l’impuls d’un gran complex museístic a la muntanya de Montjuïc.

A més, Marea Roja assenyala que l’increment de l’IVA cultural al 21% forma part “d’un ampli procés d’expropiació” a la ciutadania i d’un “desmantellament” del sistema públic de serveis vinculats als drets socials, com ara l’educació, la sanitat, l’habitatge i la cultura.

El col·lectiu també critica les condicions laborals dels treballadors del sector cultural, que han vist com s’agreujava la precarietat laboral que patien des de fa temps. A més, exigeix el pagament “prioritari i immediat” dels deutes contrets pel Departament de Cultura amb més d’un centenar de petites companyies.

Defensa de la cultura de base

La Marea Roja també denuncia que el tancament de diversos centres arreu del país contribueix a la “desarticulació d’una incipient xarxa de centres de creació i producció arrelats al territori”, i defensa una cultura allunyada dels “grans esdeveniments mediàtics que s’esgoten en si mateixos”.

La plataforma també carrega contra la Conselleria per utilitzar la cultura “com a recurs propagandístic”, per exemple destinant 1.097.000 euros per contractar una oficina tècnica per als actes de commemoració del 1714, i l’acusa de menysprear la realitat del teixit cultural.

“Marea Roja Cultura en Lluita defensa una cultura de base, el teixit creatiu, els drets de les persones que treballen per la cultura i el dret de les persones a accedir lliurement a una cultura per una vida digna”, finalitza el document.

Fotos: Tono Carbajo / Fotomovimiento.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram