El Parlament Europeu ha tombat aquest dijous l’esmena que restringia la llibertat de captar imatges de l’espai públic per a ús comercial, en el marc de la reforma dels drets d’autor. En concret, l’esmena de Jean-Marie Cavada que reduïa la llibertat de panorama ha estat rebutjada per 502 vots en contra, 40 favorables i 12 abstencions.

La proposta de l’eurodiputat francès pretenia que fos obligatori demanar una autorització prèvia als autors o representants d’edificis o monuments públics, obrint la porta a cobrar drets d’autor.

Per contra, la contraesmena de l’eurodiputada alemanya Marietje Schaake que volia garantir la completa llibertat de panorama arreu de la Unió Europea, també ha estat rebutjada, en aquest cas per 303 vots contraris, 228 favorables i 24 abstencions.

Finalment, l’informe sobre drets d’autor –sense incloure la qüestió de la llibertat de panorama– ha estat aprovat per 445 vots favorables, 65 contraris i 32 abstencions.

A la tardor, doncs, quan es preveu que s’abordi la nova directiva europea sobre drets d’autor a partir de l’informe aprovat aquest dijous, la llibertat de panorama podria tornar a ser objecte de debat.

Context

La llibertat de panorama s’aplica a l’Estat espanyol, Portugal o el Regne Unit, però en altres països com França, Bèlgica o Itàlia s’és molt més restrictiu. Per això, l’eurodiputada Julia Reda, del Partit Pirata, va presentar una proposta de llei per homogeneïtzar la llibertat de panorama arreu. La proposta, però, va rebre l’esmena de Cavada, que pretenia aplicar-ho l’inversa i estendre les restriccions a tot Europa.

La possibilitat de restringir la llibertat de panorama havia rebut una forta oposició. La Wikipedia va iniciar una campanya de conscienciació i rebuig que va ser recolzada per organitzacions de fotògrafs, periodistes, culturals, turístiques i d’enginyers, entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram