El Govern ha aprovat aquest dimarts sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries el dictamen preceptiu previ a la interposició d’un conflicte de competència contra la resolució del Ministeri de Cultura del passat 31 d’agost, la qual fixa les bases generals que regulen la concessió d’ajuts a corporacions locals per a activitats culturals que fomentin la comunicació cultural.

El passat 24 d’octubre, l’Executiu català ja va aprovar formular el requeriment previ d’incompetència al Govern de l’Estat per aquesta qüestió. En cas que fos rebutjat, la Generalitat disposarà d’un mes per plantejar un conflicte positiu de competència davant el Tribunal Constitucional.

Primera impugnació de les que vindran

El Govern català entén que la resolució del Ministeri –que a més convocava subvencions corresponents al 2012 i preveia la seva gestió i concessió centralitzada– envaeix competències exclusives de la Generalitat en matèria de cultura. En aquest sentit, remarca que, segons la doctrina establerta pel TC en matèria de subvencions, l’Estat ha de transferir la dotació pressupostària prevista en aquests ajuts, però correspon a la Generalitat la seva gestió i concessió.

La invasió de competències de l’Estat espanyol respecte a la Generalitat són habituals en diversos àmbits, però el Departament de Cultura sembla que ha dit prou. Com va explicar a finals d’octubre el conseller Ferran Mascarell a Cultura 21, aquesta impugnació és la primera de les que “aniran venint” per conflicte de competències en matèria cultural.

Duplicitats que generen “ineficiències i distorsions”

També el passat 24 d’octubre, el Govern català va presentar l’informe Duplicitats funcionals i organitzatives entre l’Estat i la Generalitat de Catalunya: problemes competencials i d’eficiència, elaborat per l’Institut d’Estudis Autonòmics. El document considera que, en l’àmbit cultural, l’Estat i la Generalitat exerceixen funcions executives que molts cops són coincidents, especialment en l’àmbit de la promoció i el foment, la tutela cultural i la gestió d’equipaments públics, cosa que genera “duplicitats en sentit estricte”.

En general, l’estudi conclou que les duplicitats executives –existents en tots els àmbits– generen “ineficiències i distorsions”, i que per portar a termes aquestes activitats l’Estat “manté uns importants aparells administratius, crea organismes ad hoc i hi destina importants recursos humans, materials i econòmics”.

A més, segons l’informe, la reiterada invasió competencial per part del Govern espanyol implica que l’autonomia política de la Generalitat sigui de “baixa qualitat”, més propera a una “simple” autonomia administrativa que no pas a una autonomia “veritablement política”, i que es vegi reduïda la seva capacitat d’adoptar polítiques pròpies en àmbits de la seva competència, entre ells el cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram