El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el consell assessor de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) han arribat a un acord sobre els termes de la modificació d’aquest organisme contemplats en la llei òmnibus, que en el seu redactat inicial no havien agradat gens ni a l’organisme ni al sector.

Amb el nou redactat, la ILC conserva la seva naturalesa d’organisme autònom adscrit al Departament de Cultura, però se’n modifiquen les funcions per “adequar-les a l’evolució del teixit institucional català i a la transformació de la societat de manera que se’n reforça el caràcter transversal i la capacitat d’interlocució amb els agents públics i privats implicats en el fet literari”. Com a contrapartida, però, la Institució no gestionarà les subvencions.

A més, segons la proposta consensuada entre ambdues parts, “s’actualitza” la composició dels seus òrgans i es “reforça” el paper del degà. A més, com a mínim una vegada per legislatura, la ILC presentarà davant el Parlament un dictamen sobre la presència pública de la literatura i el reconeixement social de les lletres catalanes.

Proposta treballada durant el darrer any per les associacions d’escriptors

Cal recordar que el text original deixava la Institució com un simple òrgan consultiu depenent del Departament de Cultura, la deixava sense capacitat executiva, i n’eliminava el règim jurídic d’entitat autònoma. Així, la proposta que finalment arribarà al Parlament està basada en una reforma de la llei de la ILC treballada i consensuada durant el darrer any per les diferents associacions d’escriptors.

Per al degà de la ILP, Francesc Parcerisas, tal com estava la situació, “el fet que el departament assumeixi la llei consensuada per les associacions d’escriptors i treballada durant tot l’any passat és un pas endavant”. Així, considera que “en principi és una bona proposta i espero que al darrera tindrà recursos i polítiques que seran beneficioses per al conjunt de la literatura catalana”.

Text de l’acord de modificació de la llei de creació de la ILC

Article 2

Objecte 

1. La Institució de les Lletres Catalanes té per objecte vetllar per la presència pública de la literatura, treballar per garantir el prestigi social dels escriptors i les escriptores catalans i exercir d’agent col·lectiu de les lletres catalanes davant la societat. 

2. Als efectes d’aquesta Llei, s’entén per “lletres catalanes” el conjunt de la producció literària en llengua catalana en qualsevol dels gèneres i difosa per qualsevol mitjà.

3. Per acomplir aquest objecte, la Institució ha de vetllar pel compliment pels objectius següents:

a) Promoure la literatura i fomentar la lectura en general.

b) Protegir i difondre el patrimoni literari català.

c) Impulsar el reconeixement social de les lletres catalanes i donar la màxima projecció pública als escriptors i escriptores catalans.

d) Donar suport als escriptors i escriptores en llengua catalana i a les associacions del sector.

Article 3

Funcions

La Institució de les Lletres Catalanes té les funcions següents:

a) Promoure el prestigi del sistema literari català en cooperació amb els agents públics i privats que actuen en el camp de les lletres catalanes o l’acció dels quals hi té alguna incidència.

b) Promoure la presència pública, el coneixement i la difusió de la literatura catalana, la clàssica i l’actual, a l’interior del seu àmbit lingüístic, en tots els sectors i estaments de la societat i per tots els mitjans de difusió possibles.

c) Participar en les accions de foment de la lectura i accés a la literatura que impulsin els organismes de la Generalitat i col·laborar amb altres organismes públics i les iniciatives privades en aquest àmbit.

d) Promoure l’espai d’intercanvi i la relació entre els escriptors i les escriptores en llengua catalana de tot el domini lingüístic i amb els escriptors i les escriptores en altres llengües.

e) Promoure la transmissió de la tradició literària catalana i la difusió del patrimoni literari català, i els estudis literaris en català i sobre la literatura catalana.

f) Promoure, en col·laboració amb els organismes corresponents, la presència de la literatura i la dels escriptors i escriptores catalans en el sistema educatiu i en els mitjans de comunicació públics i privats.

g) Definir i avaluar les línies de suport, difusió i foment relacionades amb el fet literari, d’acord amb les funcions que li corresponen.

h) Presentar anualment a la persona titular del Departament competent en matèria de cultura i, com a mínim, una vegada cada legislatura davant el Parlament de Catalunya un dictamen sobre la presència pública de la literatura i el reconeixement social de les lletres catalanes.

i) Aprovar el seu reglament de règim interior.

j) Impulsar qualsevol altra iniciativa tendent a l’acompliment de les funcions que té atribuïdes.

k) Realitzar qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encarregui el Departament competent en matèria de cultura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram