Tancats a l’estudi fent els primers tastets per al proper disc, Els Amics de les Arts comencen a preparar la maleta per iniciar una gira europea que, segons han assegurat, serà “única i molt especial”. Els Amics de les Arts han fet pràcticament sold out (a Brussel·les i Luxemburg queden les darreres entrades) en una gira que els catalans residents a l’exterior esperen amb candeletes. Dies abans d’iniciar la ruta cap a Europa obren la porta a Exterior.cat.

París, Londres, Berlín, Andorra, Brussel·les, Luxemburg. Aquestes són les parades que faran els Amics de les Arts en sis ciutats europees el mes d’abril en una gira exclusiva. La formació, que no farà cap concert a Catalunya durant aquest 2019 perquè està preparant un nou disc, ha acceptat la proposta sorgida des de la comunitat catalana a l’exterior per mostrar la seva música en espais poc habituals en la seva trajectòria musical.

Joan Enric Barceló, Ferran Piqué i  Dani Alegret es retrobaran als escenaris després de setmanes de creació musical. “Anirem els tres Amics en solitari, sense cap altre músic de suport per tornar a la més pura essència que sempre ens ha definit. Això sí, amb l’experiència de tots aquests anys tocant plegats”, asseguren. Després de mesos sense contacte amb el públic, retrobar-se amb el públic els provoca “una addicció alta” per alleugerir “una forta enyorança” ja que el període de composició de nous temes els obliga a “mirar cap endins”.

Els despistats que vulguin gaudir de la música dels Amics de les Arts i encara no tinguin una entrada per aquesta gira europea els queden dues opcions: Brussel·les i Luxemburg. “Poder sortir de gira per Europa, viatjar per tants països diferents i que s’exhaureixin les entrades és un regal… És brutal. Ens sentim molt afortunats per tenir la millor feina del món!”, exclamen.

La gira també serà especial per a la majoria del públic assistent, catalans residents a l’estranger. Segons Els Amics de les Arts “creiem que per ells és una forma de connexió immediata amb el país. És com si de cop se sentissin a casa, la sala de concerts de Berlín, de Londres o de París es converteix de cop en la sala de concerts de la seva ciutat o del seu poble”, apunten.

El nou disc, per al 2020

La gira europea serà una pausa en el camí dels Amics de les Arts d’un 2019 en què l’estudi de gravació s’ha convertit en l’espai de convivència. Des de fa uns dies van anunciar que estant gravant les primeres notes del proper disc. Els Amics de les Arts deixen clar que “mai composem les cançons pensant en quines coses noves volem aportar de nou. Més aviat, mirem de trobar allò que la cançó necessita sense pensar en res més”. El que sí que han confirmat és que en el nou disc “hi haurà canvis perquè com a músics ens és impossible no evolucionar. Ara bé, no seran canvis premeditats”, avancen.

Del darrer disc Un estrany poder (Sony, 2017) al nou per al 2020 es manté el segell del productor escocès Tony Doogan. Els Amics de les Arts reconeixen que “després de l’experiència amb ell en la producció d’Un estrany poder, no volíem que la nostra relació amb en Tony es limités a un sol disc. Creiem que, fins i tot, ell en té unes ganes especials” tenint en compte que “hi ha una relació que va més enllà del que és estrictament professional”, assenyalen.

Al llarg de tots aquests anys damunt dels escenaris, les gires habituals dels Amics de les Arts havien estat sempre per Catalunya, les Illes Balears, País Valencià i Andorra. L’únic tastet a l’estranger s’havia focalitzat a Alemanya, Regne Unit i Irlanda. En aquesta ocasió, els Amics afegiran tres països fins ara inèdits: França, Bèlgica i Luxemburg. La tria de cançons de Bed & Breakfast, Espècies per catalogarNomés d’entrar hi ha sempre el dinosaure i Un estrany poder sonaran pel vell continent davant un públic que els espera amb els braços oberts.

 

Article publicat a Exterior.cat