La Conselleria de Cultura ha presentat el Codi de bones pràctiques en la cultura valenciana, el qual té com a eixos principals la transparència en la gestió, la participació de la societat i els professionals, l’excel·lència i la universalització del consum cultural.

El manual s’aplicarà a les institucions dependents de la Generalitat (Museu Sant Pius V, Consorci de Museus, CulturArts, Palau de les Arts i IVAM), però té la vocació que pugui ser implementat per la resta d’administracions, principalment diputacions i ajuntaments. 

L’objectiu és garantir la professionalització dels òrgans de gestió dels equipaments públics, la convocatòria de concursos públics per escollir les direccions per mitjà de contractes-programa, i definir els drets i els deures dels treballadors de la cultura en aspectes laborals, econòmics i professionals.

Canvis en la tria de les direccions

El codi es divideix en cinc blocs: bones pràctiques en valors ètics; en recursos humans; en la selecció de les direccions dels centres de referència i altres organismes culturals; en la gestió dels centres públics, i en l’avaluació de qualitat dels serveis.

Un dels aspectes destacats del document és la definició dels processos de selecció de les direccions dels centres i institucions dependents de la Generalitat. Així, l’elecció de candidatures atendrà els principis de mèrit i capacitat i criteris d’idoneïtat, i anirà a càrrec d’un òrgan de selecció amb un 20-33% de representants de l’Administració; un 20-33% de la societat civil, i un 33-50% d’experts en la matèria.

A més, s’establiran objectius per a les direccions de centres i institucions, i se n’avaluarà el grau de compliment mitjançant comissions de seguiment que emetran informes semestrals sobre la gestió. 

A banda, el manual també contempla instruccions específiques pel que fa a la gestió dels espais culturals i al paper dels òrgans de control de les institucions i centres culturals dependents de la Generalitat, que es reactivaran i s’obriran a la societat.
Per a l’elaboració del Codi de bones pràctiques, s’han mantingut prop d’un centenar de reunions amb les institucions i els col·lectius del sector cultural, i s’han analitzat alguns dels codis més avançats d’arreu de l’Estat i d’Europa.

Primer pas per recuperar la cultura com a sector estratègic

“Aquest és només un primer pas emmarcat dins el Pla Estratègic Cultural que presentarem al principi de 2016 i que té com a objectiu recuperar la cultura com a sector estratègic des del punt de vista social i econòmic, en clau valenciana i sempre garantint l’accés del ciutadà a la cultura des de tots els territoris”, va assenyalar el passat dimecres, durant la presentació del codi, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà.

“Comença la transició cap a un nou model de gestió que no parteix del qui, sinó del què hem de fer i com ho hem de fer”, va afegir Marzà, qui va recalcar que a partir d’ara els criteris d’elecció dels responsables “no seran els d’amistat, simpaties polítiques o clientelismes estranys”.

Per la seva part, el secretari de Cultura i Esport, Albert Girona, va defensar que el manual deixa la gestió en mans de professionals: “El Codi de bones pràctiques constitueix una eina fonamental per aconseguir que la cultura siga com ha de ser, crítica i lliure, sense imposicions polítiques ni silencis a canvi de subvencions”. A més, va destacar que el documenta “proporciona unes regles de joc compartides per a tots els implicats en la gestió pública de la cultura a l’hora de garantir un dret social, com és l’accés a la cultura”. 

Finalment, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, va afirmar que en els últims anys els valencians “hem passat de ser l’avantguarda cultural a omplir la pàgina dels successos del diari”. En aquest sentit, va afegir que “el canvi de rumb passa per respectar de nou els creadors, les institucions i els ciutadans. Només entre tots podrem recuperar la dignitat com a poble a través de la cultura”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram