El Departament de Cultura ha publicat al DOGC el Projecte de decret per a la creació d’un registre d’entitats de drets de la propietat intel·lectual, passa prèvia “imprescindible” per crear una societat de drets d’autor a Catalunya. Amb aquesta acció, es desplega l’article 155 de l’Estatut, el qual estableix que la Generalitat té la competència executiva en matèria de propietat intel·lectual per als registres de drets generats a Catalunya o de persones que hi tenen residència habitual, i per a la protecció d’aquests drets.

Ara el Projecte de decret es sotmet a informació pública durant 15 dies hàbils a partir d’aquest dimarts, per tal que es puguin formular les al·legacions i observacions oportunes. El document es pot examinar a la Direcció de Serveis del Departament i al seu web.

És viable una SGAE catalana?

L’estiu passat, després d’esclatar l’escàndol del desviament de fons de la SGAE, un grup de professionals es va reunir al Departament de Cultura per veure les possibilitats de posar en marxa una gestora de drets d’autor catalana amb el vistiplau de l’Administració catalana.

El conseller Ferran Mascarell, que va ser delegat a Catalunya de la SGAE (1991-1995), recolza la iniciativa. “És cert que una entitat de gestió col·lectiva més gran és més eficient, però també és indubtable que a les entitats de gestió estatals els autors catalans i el consum a Catalunya aporten gran part dels ingressos, de l’ordre del 30%”, va assegurar en una entrevista al diari Ara el passat novembre.

Tot i que les bases per fer possible una societat gestora catalana les ha posat el Departament, i que l’entitat sorgint estaria sota la tutela de la Generalitat, la iniciativa l’han de liderar els autors. Però tot i l’alt percentatge de recaptació de la SGAE a Catalunya, no vol dir que tots aquests diners es quedessin aquí. Els creadors haurien de triar entre ambdues entitats. Els que escollissin l’entitat catalana, segurament s’arriscarien a guanyar menys diners.

Oposició de la SGAE

La SGAE i altres entitats de gestió s’oposen a una gestora catalana perquè, segons ells, “trencaria” la unitat de mercat i “dificultaria” la recaptació i el repartiment dels drets. Per a Mascarell, el mercat que interessa als autors no és ni el català ni l’estatal, sinó el mundial, motiu pel qual una gestora catalana hauria d’establir aliances amb altres entitats estatals i internacionals.

Qui va ser portaveu de la SGAE durant l’etapa de refundació abans de les eleccions de l’abril, Sabino Méndez, ja al novembre va posar en dubte l’eficiència d’endegar una gestora catalana. “Fragmentar augmenta la burocràcia, les despeses de recaptació i repartiment. Pujarien tant les despeses que només alimentaria una maquinària”, va assegurar al novembre a l’Ara.

Entitats privades sense ànim de lucre

El text del Decret sobre l’autorització i el Registre d’entitats de gestió col·lectiva de drets de propietat intel·lectual de Catalunya diu que les entitats interessades han de presentar una sol·licitud d’autorització acompanyada amb la documentació que permeti verificar la concurrència de les condicions previstes a la Llei de propietat intel·lectual. La inscripció d’una entitat al Registre es fa d’ofici, un cop publicada l’autorització corresponent en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Les entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual són entitats privades, d’iniciativa privada, sense ànim de lucre, les quals tenen per objecte la gestió de drets d’explotació o altres de caràcter patrimonial, per compte i en interès de diversos autors o d’altres titulars de drets de propietat intel·lectual.

Actualment, a l’Estat operen fins a vuit entitats de gestió de drets d’autor. La Societat General d’Autors i Editors (SGAE), que acapara el 70% del pastís; l’Associació de Gestió de Drets Intel·lectuals (AGEDI); el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO); Artistes Intèrprets o Executants (AIE); Drets d’Autor de Mitjans Audiovisuals (DAMA); Artistes Intèrprets Societat de Gestió (AISGE); Visual Entitat de Gestió d’Artistes Plàstics (VEGAP), i l’Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals (EGEDA).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram