La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha anunciat l’adjudicació provisional de 27 milions d’euros per a 57 projectes en l’àmbit dels equipaments d’arts escèniques i musicals, la gestió i conservació del patrimoni cultural arquitectònic, arqueològic i paleontològic i en equipaments museístics.

Es tracta de projectes que inicialment formaven part de tres convocatòries del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 que van ser suspeses per les necessitats de pal·liar l’emergència sanitària causada per la Covid-19. Ara, la Conselleria els ha recuperat gràcies a l’aportació extraordinària de 27 milions feta recentment pel Govern.

Ponsa ha explicat que es tracta d’uns ajuts que “han estat molt lluitats”, i que el Departament “ha fet un esforç per recuperar-los amb fons propis” perquè eren “projectes molt treballats i acordats amb moltes institucions”. “Són 27 milions d’euros però afecten una inversió total de 58 milions d’euros i són per a grans infraestructures culturals”, ha ressaltat.

És el primer cop que el sector cultural optava a aquest tipus d’ajuts europeus, els quals volen donar suport a tres tipus d’actuacions: digitalització de serveis i millores tecnològiques; eficiència energètica, i accions de millora i restauració dels edificis.

Entre els 57 projectes adjudicats hi ha la restauració del Baluard del Rei de la Seu Vella de Lleida; la nova climatització i altres millores del Museu de Lleida; la museïtzació de l’església de la Pietat del Museu diocesà d’Urgell; la modernització integral del Museu Pau Casals del Vendrell; l’ampliació del MACBA; la recuperació de l’ala nord per al foment de les arts en moviment al Mercat de les Flors, i la rehabilitació de L’Auditori de Barcelona.

Àngels Ponsa ha fet l’anunci de l’adjudicació d’aquests projectes aquest dilluns a Lleida, on ha realitzat la seva primera visita territorial des que va prendre possessió del càrrec.