La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura, s’ha personat en el judici civil per decidir la propietat de les 111 obres d’art de la Franja de Ponent que són al Museu de Lleida, que s’ha de celebrar els dies 16 i 17 de maig al Jutjat número 1 de Barbastre.

La decisió de la Generalitat respon a l’obligació de preservar les seves competències en matèria de patrimoni cultural, que inclouen la protecció d’aquestes peces i la integritat de la col·lecció, atès que els béns afectats estan dipositats al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal.

De fet, la Generalitat ja ha estat present en les actuacions prèvies del procés, perquè forma part del Consorci del Museu, conjuntament amb l’Ajuntament de Lleida, la Diputació i el Consell Comarcal del Segrià, però en el moment d’iniciar-se el judici ha fet un pas més i ha demanat que se la consideri part demandada, juntament amb el Bisbat de Lleida.

El litigi

El Bisbat de Barbastre-Monzó va demandar al de Lleida per reclamar el retorn a l’Aragó de 111 peces artístiques provinents de parròquies de la Franja, fins al 1995 adscrites a la diòcesi de Lleida, i protegides per la Llei del patrimoni català.

Les institucions lleidatanes consideren que la reclamació és infundada, i defensen que aquest patrimoni artístic es va integrar de manera legítima en la col·lecció del Museu.

En la seva denúncia, el Bisbat de Barbastre-Montsó addueix que els béns es van incorporar en concepte de dipòsit.

Per la seva part, el Consorci defensa que la majoria dels béns reclamats es van integrar als fons del Museu de Lleida entre 1895 i 1936, cosa que determinaria la seva “adquisició per prescripció”.

Amb tot, admet que 27 peces de les reclamades sí es van incorporar en dipòsit, però considera que no pot atendre la petició de devolució perquè la Llei de patrimoni cultural català no permet disgregar un conjunt de béns artístics protegits com a col·lecció unitària sense l’autorització del Departament de Cultura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram