El Departament de Cultura enguany ha destinat 1.346.410,59 euros a la compra d’art i béns mobles per tal de potenciar la Col·lecció Nacional de la Generalitat. L’any passat la inversió va ser de 649.200,98 euros; el 2018 de 648.037,94 euros, i el 2017 de 268.867,24 euros.

“Aquest 2020 hem doblat la inversió amb l’objectiu de donar suport al sector, a creadors, galeries i museus del nostre país, com a una mesura més de pal·liar els efectes de la pandèmia”, va afirmar divendres la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, en la presentació de les noves adquisicions de la Col·lecció Nacional. Aquest increment pressupostari s’intentarà mantenir el 2021, ja que s’intueix que “no serà tampoc un moment bo per a la cutlura”.

Del total invertit aquest any, s’han destinat 393.238 euros a art contemporani (un increment del 167,77% respecte de 2019); 356.787 a fotografia (+61,91%); 114.969,93 euros a còmic i il·lustració (+184,73%), i 474.295,66 euros a béns patrimonials mobles (96,31%).

En aquest sentit, el Departament de Cultura ha augmentat enguany la partida pressupostària destinada a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani. Per al 2020 es disposava d’una dotació de 250.000 euros, però amb l’objectiu d’ajudar a artistes joves vius i a galeries d’art, es va augmentar la partida fins a 400.000 euros.

Aquest 2020 el Departament de Cultura ha adquirit 36 obres de 30 artistes i de 21 galeries per a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani, prioritzant les obres produïdes per dones i d’artistes vius. A més, s’han adoptat criteris de risc i experimentació per fomentar la inclu­sió patrimonial de la creació contemporània dels nous llenguatges a les col·leccions públiques.

Entre les compres realitzades hi ha produccions recents vinculades a centres de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya. Aquest és el cas de les instal·lacions Horitzó prenyat (de Blanca Casas, produïda per Mataró Art Contemporani), Camp de control (de Teresa Mulet, produïda per Lo Pati – Centre d’Art Contemporani) i els vídeos d’Àngels Ribé Clouds, Bubbles and Waves (producció del Centre d’Art Tecla Sala) i d’Isaki Lacuesta Jo sóc allò prohibit, que va guanyar la 5a edició del Premi de Videocreació de la Xarxa d’Arts Visuals, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura i Loop Barcelona.

Les compres d’art de 2020 en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals també han reconegut artistes consolidats, encara actius avui dia, que fins ara no han estat prou representats a les col·leccions públiques. Així, ingressaran als museus Tuset Street (1969), de Francesc Artigau; Inestable Eu (2019), de Yamandú Canosa; Cosmos (1974), de Sílvia Gubern; Retaule NYC – BCN (1989-2018), d’Antoni Miralda; una escultura de Dominica Sánchez de 2008, i la instal·lació The burning blade de Marcel Pey (2018) que es complementa amb un conjunt d’edicions especials de l’artista de finals dels 70.

El total d’obres per a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani comprades enguany es completa amb peces de professionals joves, amb una nodrida representació de dones artistes, com Mar Arza, David Bestué, Lúa Coderch, Mireia Saladrigues, Patrícia Dauder, Raquel Friera, Núria Güell, Martín Llavaneras, Pere Llobera, Francesc Ruiz, Mariona Moncunill, Lucía C. Pino, entre d’altres. També s’incluen obres d’artistes de mitja carrera, com Anna Malagrida i Oriol Vilapuig, i algunes peces d’artistes històriques com Roser Bru i Maria Girona.

En l’àmbit de la Col·lecció Nacional de Fotografia Històrica i Contemporània, la comissió encarregada de les adquisicions també va valorar de manera positiva els treballs d’autors vius, i es va marcar un topall de 10.000 euros per projecte.

En total s’han seleccionat 42 projectes fotogràfics en base a la constatació de buits i mancances detectades en el creuament de les dades dels fons de les principals institucions públiques. Dels projectes, hi ha 40 propostes d’autor, entre les quals les fotògrafes Consuelo Bautista, Núria Andreu, Núria Guerra; Àngels Ribé, Mònica Rosselló i Mey Rahola; i els fotògrafs Lluís Casals, Kim Castells, Aleix Plademunt i Manolo Laguillo.

Pel que fa al Còmic i la Il·lustració, l’adquisició d’obra s’emmarca en la tasca que porta a terme la comissió creada per la Conselleria el 2019 amb l’objectiu d’elaborar un relat unificat en aquest àmbit. Aquest any s’han adquirit 120 originals d’autors com Mariel Soria, Nazario, Mariscal, Guillem Guifré i Montesol.

Pel que fa als béns patrimonials mobles, s’han adquirit 31 obres i fons a través de compra directa, dret de tempteig a subhasta i dret de tempteig a exportació, amb l’objectiu de completar buits de les col·leccions dels museus o conformar èpoques i moments escassament representats, però considerat importants per a la història i la cultura del país.

A banda, el Departament de Cultura ha rebut 30 donacions de fons històrics, documentals, gràfics i audiovisuals que han estat dipositades a l’Arxiu Nacional de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram