L’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) ha fixat en dos mesos el termini per consensuar el reglament de la Llei del cinema amb distribuïdors i exhibidors. El director de l’organisme, Fèlix Riera, assegura que si no s’arriba a un acord es buscaran noves fórmules per desenvolupar el reglament.

En una entrevista a l’ACN la setmana passada, Riera va assenyalar que el Govern ha fixat un termini de dos mesos per comprovar la receptivitat del sector i intentar tancar un acord. En aquest sentit, va destacar la necessitat que hi hagi voluntat per complir la llei per evitar caure en una política de sancions.

Tot i que la llei es va aprovar en l’anterior legislatura, correspondrà a CiU desenvolupar-ne el reglament i portar-la a la pràctica. Riera defensa que la llei marca una política “de mínims” per garantir una presència mínima del català a les pantalles de cinema, i vol que la normativa acabi sent “producte d’una reflexió global del sector”. Per aquest motiu, el director de l’ICIC ha obert un diàleg entre distribuïdors i exhibidors.

Ara bé, si no s’arriba a aquest acord, es buscarà una nova manera de desenvolupar el reglament, una tasca que l’ICIC ja està fent “en paral·lel”. Fèlix Riera va explicar a l’ACN que l’organisme ha de complir l’encàrrec del Parlament, i va assegurar que dedicaran tot el temps possible perquè els actors s’hi sentin reflectits. L’objectiu prioritari seria adoptar un reglament consensuat perquè totes les parts estiguin disposades a complir-lo.

Per al director de l’ICIC, amb la redacció d’aquest reglament s’ha de comprovar que hi ha voluntat de complir per part dels dos principals actors implicats, ja que contràriament només s’aconseguirà entrar en una política de sancions. Un escenari que per a Riera no és l’òptim en un sector caracteritzat per un “retard considerable” quant a la presència del català.

Les dades són reveladores: només un 3% de les sales projecten films en català. Una xifra que Riera compara, per exemple, amb els mitjans de comunicació on en ràdio la proporció és del 50%. L’objectiu que persegueix Riera és fer que els empresaris del sector vegin la programació de cinema català i en català “amb orientació empresarial” per “aconseguir fer el salt” i normalitzar-la a la gran pantalla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram