El director general de Patrimoni, Joan Pluma, assegura que “cal concentrar o treballar en xarxa” els centres culturals repartits per Catalunya per racionalitzar recursos, i ha advertit que cada vegada han de ser “més exigents” respecte de l’obertura de nous museus.

En una entrevista als diaris Avui i El Punt, Pluma assenyala que el Govern vol generar xarxes territorials de cooperació que permetin lectures territorials més acurades. “Lentament, però hem de ser capaços de fer treballar plegats recursos d’un mateix territori”, afirma el nou director general de Patrimoni.

Pluma considera que un determinat bé “situat en un context territorial més ampli, pot millorar”, i defensa que “dos recursos situats a 20 quilòmetres de distància, junts, poden generar una atracció”.

En relació a l’actual registre de museus, 110 centres i 400 col·leccions, assegura que “no són ni massa ni pocs”, però ha lamentat que hi ha “poc hàbit de treballar amb recursos compartits”. “En els darrers 30 anys hem generat un procés d’acumulació: hem anat afegint coses però costa molt relligar-les”, manifesta als diaris del grup Hermes Comunicacions.

Restauració

Un dels aspectes que s’ocupa la seva Direcció General és la restauració. En aquest sentit, Pluma assegura que la participació de la Generalitat no s’ha d’acabar amb l’element restaurat, sinó que ha d’incorporar els usos que el facin viable en termes culturals, socials i econòmics.

“Cal anar més enllà de l’estricte manteniment del bé i donar prioritat a actuacions que tinguin un retorn a la comunitat”, defensa el responsable de Patrimoni del Govern català, que afegeix que “no es tracta només de finançar fins que entri en funcionament, sinó que l’endemà d’obrir les portes aquell element pugui funcionar”, assegura l’antic tinent alcalde i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Girona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram