El Consell Executiu ha acordat concedir una subvenció de 600.000 euros a la Fundació Vinseum – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, per als anys 2019, 2020 i 2021, per tal de finançar el projecte museogràfic de la futura exposició estable de les cultures del vi, a la nova seu de l’equipament. L’aportació de la Generalitat cobrirà el finançament d’una part de la totalitat del projecte, que té un pressupost de 2,1 milions.

El Vinseum, situat a l’antic palau dels reis de la Corona d’Aragó, es va crear el 2007 a partir de l’evolució conceptual del del Museu de Vilafranca – Museu del Vi, fundat el 1935 per ubicar diferents col·leccions relacionades amb el Penedès. Es tracta del primer centre museístic de l’Estat espanyol dedicat a la viticultura.

L’espai està concebut perquè els visitants experimentin la cultura del vi a partir de la simbiosi entre història, cultura i territori. Disposa d’un fons que inclou eines del camp, àmfores, pitxells de ceràmica, copes d’estany i d’argent, exemplars de cristalleria de Bohèmia, etc.

A més, destaquen els diorames del vi que narren la història de la viticultura, i es poden veure escenes de cellers d’Egipte i Roma o del Monestir de Poblet. A banda dels objectes, el Vinseum també compta amb un important fons documental sobre la vinya i el vi. 

Actualment el museu acull un fons que supera les 17.000 peces que abracen matèries com l’arqueologia, l’art, l’etnologia o la història natural.