El passat mes de desembre, el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, va anunciar que el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull iniciaria una nova etapa on la implicació de la Fundació seria “menor”, també econòmicament. Finalment, però, l’aportació al guardó serà zero, segons va decidir aquest dilluns el patronat de la Fundació, que ha trencat l’acord que tenia amb l’Editorial Planeta.

El premi era, amb 90.000 euros, el més ben dotat de la literatura catalana. Ara, la decisió de mantenir l’import o rebaixar-lo en proporció a l’aportació de la Fundació Ramon Llull queda en mans de Planeta.

Dos premis de nova creació

En el seu moment, Villatoro va explicar que la missió de la Fundació és la promoció exterior de la cultura, i no pas el suport a la creació. Per això aquest dilluns, el Patronat, reunit a Ordino, Andorra, va decidir reordenar els guardons que atorga. En concret, a banda de renunciar al premi de literatura catalana, mantindrà el Premi Internacional Ramon Llull, on la Fundació substituirà l’IRL en la convocatòria conjunta amb la Fundació Congrés de Cultural Catalana. La dotació, de 8.000 euros (2.000 més), l’aportaran al 50% cadascuna de les institucions.

A més, la Fundació ha aprovat crear dos nous guardons. Un serà el premi a la millor traducció de l’any d’una obra literària del català a qualsevol altra llengua, que tindrà una dotació econòmica de 4.000 euros. L’altre serà un premi honorífic sense dotació que distingirà una personalitat de qualsevol lloc del món que hagi tingut un paper rellevant en la difusió de la cultura catalana. Segons Villatoro, aquest guardó serà important per donar un reconeixement a persones o institucions que poden actuar com a ambaixadors culturals arreu del món. Els tres guardons es lliuraran a Andorra al novembre.

S’han modificat, doncs, els nous guardons anunciats al desembre, i finalment no hi haurà el premi a la trajectòria d’un traductor del català que hagi fet molt per a la difusió de la literatura catalana al seu país, ni el premi a la traducció d’una obra escrita en català de caràcter científic o tècnic.

A la reunió del Patronat hi van assistir, entre altres, el ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve; el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; la directora general de Cultura i Joventut del Govern de les Illes Balears, Isabel Cerdà; Jerôme Parrilla, en representació Consell General dels Pirineus Orientals; l’alcalde de Sueca i president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, Joan Baldoví; i el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram