La Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha celebrat aquest dilluns un acte institucional que ha donat el tret de sortida a la celebració del seu 30è aniversari.

Al llarg de 2017, se succeiran una sèrie d’esdeveniments per commemorar l’efemèride, com ara la presentació del catàleg de la Col·lecció MACBA, que recollirà les peces més destacades del seu patrimoni; la celebració del MACBA Art Night, esdeveniment que té com a objectiu la captació de fons per adquirir noves peces; la publicació del llibre sobre la història de Fundació, i l’organització d’una sèrie de jornades sobre mecenatge i col·leccionisme que busquen generar debat sobre l’actualitat del món artístic contemporani.

A l’acte institucional d’aquest dilluns han assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el ministre de Cultura i portaveu del Govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo; el conseller de Cultura, Santi Vila, i el segon tinent d’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, a més del Patronat de la Fundació.

L’acte ha consistit en una visita a l’actual exposició de la col·lecció, seguida d’una presentació i un torn de parlaments a la Capella dels Àngels en què han participat els representants institucionals del Consorci MACBA.

Record per a Leopoldo Rodés

La presidenta de la Fundació, Ainhoa Grandes, ha destacat la intensa feina realitzada des d’un inici per l’entitat impulsant la constitució d’un museu d’art contemporani per a Barcelona i la construcció d’un patrimoni pel museu a través de l’adquisició de més de 1.600 obres per a la Col·lecció MACBA. Una fita que, segons ha remarcat, “ha estat possible gràcies a la col·laboració i les aportacions realitzades per persones i empreses compromeses amb l’art contemporani i la ciutat”.

En l’acte s’ha recordat de manera especial la figura de Lepoldo Rodés, principal impulsor de la Fundació MACBA, la qual va presidir fins al juliol de 2015, quan va morir a causa d’un accident de trànsit. “El seu important compromís, visió i dedicació que van fer realitat la constitució del MACBA i l’excel·lència de la seva Col·lecció. Sense la seva tenacitat el museu no seria avui una realitat”, ha assenyalat Grandes, vídua de Rodés.

Elogi del model públic-privat

En la seva intervenció, Carles Puigdemont ha reclamat al Ministeri de Cultura que “equilibri les aportacions que fa a institucions culturals catalanes amb les que fa a grans equipaments de Madrid”. A banda d’aquest retret, el president ha lloat la trajectòria del MACBA, tot destacant que és la mostra que “el model públic-privat funciona”.

Per a Puigdemont, aquest model “és irrenunciable, no només perquè pugui substituir les carències de l’Administració, sinó perquè és la forma en què volem adreçar-nos al món, i fer entendre el nostre relat de l’art contemporani”.

El ministre Iñigo Méndez de Vigo també ha elogiat el model del MACBA, al qual el Ministeri es va incorporar el 2007. Segons ell, es tracta d’un “model d’èxit que avui s’aplica amb naturalitat en molts museus d’Espanya, però que en aquell moment va obrir una senda que ha estat transcendental per canviar la mentalitat en l’àmbit de la gestió cultural”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram