El projecte Mòdul – Centre Ecològic Cultural de la Fundació Contorno Urbano ha guanyat la cinquena edició del Premi Lluís Carulla d’emprenedoria cultural, dotat amb 60.000 euros per al seu desenvolupament, i amb un acompanyament de mentors culturals i empresarials de dos anys (valorat en 10.000 euros més).
Per la seva part, Periferia Gold Battle de l’associació cultural Llobregat Block Party ha rebut el Premi Lluís Carulla a la millor idea cultural transformadora, dotat amb 25.000 euros per a la incubació i prototipat del projecte, i amb un acompanyament de mentors culturals empresarials d’un any (valorat en 5.000 euros).
Els projectes premiats
El projecte Mòdul, impulsat per Esteban Marín i Ninoska Juan, ubicat a la zona de la Florida-Hospitalet de Llobregat, contempla un equipament cultural amb materials recuperats amb la participació dels veïns de barris amb grans desigualtats socials. El projecte dota d’espais ciutadans físics on impulsar processos comunitaris, crear noves xarxes de treball i facilitar l’accés a la cultura, l’educació, el lleure per tal de donar resposta als reptes urbans i poblacions vulnerables en barris on es concentren moltes necessitats socials.
El projecte, amb la sostenibilitat com a eix transversal, planteja un nou tipus d’equipament basat en l’ecodisseny i una nova manera de fer comunitat basada en bona part en l’autogestió. La intenció és continuar ampliant i millorant el Centre Ecològic Cultura de l’Hospitalet, i replicar-lo a altres territoris i barris, com per exemple al barri de Can Roses a Sant Vicenç dels Horts, on ja s’està treballant per tenir l’equipament a punt el juny de 2023.
Perifèria Gold Battle, impulsat per Albert Alarcón, és un projecte d’inserció social que utilitza el rap i la cultura urbana per crear vincles entre joves i educadors socials promovent les batalles de rap en català. El projecte pivota sobre el campionat de batalles de freestyle Gold Battle. A través d’activitats relacionades amb les competicions, es pretén generar espais i contextos que atreguin i motivin els joves per apropar-los i connectar-los amb els educadors i així millorar les seves condicions de vida a nivell social, emocional, relacional i cultural.
Els impulsors tenen previst formar un petit equip humà i tècnic per professionalitzar el projecte i començar a implementar-lo en l’àrea metropolitana de Barcelona. El servei està adreçat a educadors socials d’espais joves i ajuntaments, però preveu ampliar-se a d’altres projectes que treballin amb nouvinguts, serveis socials o culturals, etc.
Enguany els guardons s’han presentat 200 candidatures (143 menys que en l’anterior, el 2020), de les quals set van passar a la fase final. Recòndit, Filmpedia.cat, Ojalá Projects – Artistes en Acollida i Recòndit, Filmpedia.cat i Mòdul en la categoria de millor projecte, i Pixi.Click, La Nut i Periferia Gold Battle en la d’idea. En el darrer any, tots els projectes finalistes van rebre l’acompanyament cultural de la Fundació Carulla i l’empresarial de l’Associació Netmentora i la Fundació Autoocupació per tal de millorar, accelerar i avançar les iniciatives.
Projectes que transformin la societat
L’objectiu del Premi Lluís Carulla és estimular i fer viables iniciatives culturals –siguin projectes o idees– que transformin i millorin la societat catalana des de les arts. La gala de lliurament d’enguany va tenir lloc dimarts al vespre a l’Ideal – Centre d’Arts Digitals de Barcelona.
“Avui estem aquí per constatar que la cultura és una oportunitat per repensar el món on volem viure, per educar i generar esperit crític, per construir valors, i connectar amb les emocions en un món cada vegada més complex i incert”, va dir durant l’acte la directora general de la Fundació Carulla, Marta Esteve. “Per aconseguir-ho cal que les societats situïn la cultura en l’epicentre de les seves prioritats, generin oportunitats i recolzin projectes culturals com els que avui s’han presentat aquí al Premi Lluís Carulla 2022. Hem d’invertir en cultura per fer d’aquest món un lloc millor”, va afegir al respecte.
El jurat estava integrat per Jordi Sellas, periodista i gestor d’empreses culturals; Isona Passola, productora, guionista i directora de cinema; Emilio Álvarez, impulsor i codirector de plataformes dedicades a l’art contemporani; Anna Villarroya, professora i investigadora d’economia de la cultura i de polítiques culturals a la Universitat de Barcelona; Carolina Rosich, periodista cultural i reportera de TV3; Núria Basi, representant de Netmentora Catalunya; Guillem Arís, economista, director de la Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya, i Nicolau Brossa, president de la Fundació Carulla.
Premi Francesc Candel a SO(M)LAB
Durant l’acte de lliurament del Premi Lluís Carulla també es va entregar la 15a edició del Premi Francesc Candel al millor projecte de cohesió social, que enguany ha estat per a SO(M)LAB – Laboratori de sonoritats compartides, presentat per l’artista audiovisual Melisa Ramírez, que proposa formació artística i tècnica en format de tallers radiofònics i musicals adreçats a persones d’origen migrant usuàries dels serveis gratuïts de la Fundació Babel Punt de Trobada.
El guardó, dotat amb 15.000 euros, té per objectiu impulsar un projecte artístic que tingui com a finalitat la cohesió social, acollida i integració i inclusió de persones migrades.
Enguany, per primera vegada, la convocatòria s’adreçava a creadors –i no a entitats socials– amb experiència prèvia en el treball amb persones en situació de vulnerabilitat que proposessin projectes inèdits, o bé, noves fases de projectes ja existents que suposessin un salt qualitatiu i innovador.
En aquesta edició s’han presentat 26 candidatures. Les altres dues finalistes eren La veu del silenci – Projecte teatral amb joves migrants, i la Col·lecció de moda ètica Top Manta.