Anna Turbau, la setmana passada, en una conversa sobre la seva obra [foto: MNAC].
Anna Turbau va estudiar disseny gràfic a l’Escola Massana, on va descobrir la fotografia, i s’hi va acabar decantant. A mitjan dels anys 70 va retratar el Barri Xino de Barcelona, amb la pobresa i la marginació que el règim franquista volia amagar.
Posteriorment, Turbau va anar a Galícia a fotografiar les mobilitzacions socials i polítiques que hi havia a la zona, on es va instal·lar, i va començar a treballar per a les revistes Interviú i Primera Plana.
El 1979 es va veure obligada a deixar Galícia per la pressió policial que patia, i va tornar a Barcelona, on va col·laborar amb El Periódico de Catalunya. El 1983 va entrar a treballar al setmanari Actual, i el 1985 a TV3 com a ajudant de realització en programes educatius i culturals.
A principis dels 90, Anna Turbau va començar a impartir classes de fotoperiodisme a l’Escola Internacional de Fotografia Grisart, i el 1994 va ser una de les fundadores del Sindicat de la Imatge UPIFC.
Després de deixar el fotoperiodisme per problemes de salut, a partir del 2000 Turbau va reprendre l’activitat fotogràfica de manera personal amb projectes documentals.
“La fotografia catalana perd una mirada profunda i compromesa amb la societat”
“La seva obra destaca pel seu compromís social i la seva profunda sensibilitat, amb una mirada honesta i valenta”, assenyalen des de la Fundació Photographic Social Vision, que exerceix la representació de l’arxiu de Turbau.
“Teníem nombrosos projectes en marxa amb els que estava molt engrescada i acabava d’encetar una etapa de gran reconeixement de la seva obra. Malgrat la tristesa i l’absència, seguirem treballant per la seva memòria i difonent el seu gran llegat fotogràfic i humà”, apunta l’entitat en un comunicat.
El Museu Nacional d’Art de Catalunya afirma que, amb el traspàs d’Anna Turbau, “la fotografia catalana perd una mirada profunda i compromesa amb la societat”. En un comunicat, el MNAC remarca que Turbau és una “fotoperiodista fonamental per explicar la història del país”, i que va esdevenir “una de les reporteres més importants en documentar la història contemporània”.
La setmana passada, el MNAC va organitzar una conversa amb Anna Turbau sobre la seva obra, on es mostrava un conjunt d’imatges adquirides per a la Col·lecció Nacional de Fotografia.