Natàlia Garriga i Pere Aragonès, durant la presentació del Centre de Cultura Digital (foto: Arnau Pascual Monells).

La Generalitat impulsa el Centre de Cultura Digital de Catalunya a l’antiga Foneria de Canons de la Rambla de Barcelona, un edifici que porta més de 20 anys en desús. La previsió és que obri al públic el 2027. El nou equipament està pensat com un projecte estratègic complementari a la Catalunya Media City, el futur hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies.

L’objectiu del projecte és “ajudar a impulsar tota la creativitat i el talent en l’àmbit de la cultura digital que ja és present a Catalunya”, va assenyalar dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la presentació de la iniciativa.

El centre serà un espai “innovador, que combinarà la investigació, la recerca, amb la creació i la divulgació” i també “punt de trobada, d’experimentació, de professionals i artistes de Catalunya i d’arreu del món que treballen en l’àmbit de la cultura digital”, va explicar Aragonès. “Volem que la ciutadania se’l pugui fer seu, que hi pugui participar”, va afegir, tot destacant que tindrà “un clar impacte en la dinamització de tota la part baixa de la Rambla i de Ciutat Vella, acostant la cultura a la ciutadania”.

Per la seva part, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va remarcar que la finalitat del nou centre és “donar a conèixer, fomentar i consolidar les persones i empreses que es dediquen a la creativitat digital” a Catalunya. “També volem sumar amb els centres culturals de tot el país, que han de trobar en la Foneria un espai de treball compartit”, va assenyalar. “No tenim cap dubte que la Foneria situarà Catalunya en el mapa dels centres culturals digitals de prestigi”, va reblar Garriga.

Dinamitzador de la cultural digital

La Foneria està plantejada un centre irradiador i dinamitzador de la cultura digital arreu del territori: un espai físic de creació, producció, investigació i exhibició; un punt de trobada de professionals, artistes, investigadors i alumnat, i una porta oberta a la cultura digital per a la ciutadania amb una mirada específica als barris de l’entorn.

L’objectiu és enfortir i consolidar l’ecosistema de la cultura digital a Catalunya i convertir-lo en un gran aparador de la creativitat per al gran públic, alhora que se situa el país en el circuit dels grans centres de cultura digital de referència internacional.

La Foneria també es projecta com una porta d’entrada al Catalunya Media City. En concret, funcionarà com a banc de proves i testeig de projectes mentre es projecta el hub de les Tres Xemeneies, i un cop posat en marxa actuarà de pont de contacte entre el que s’hi crea i el gran públic.

13 milions per a la rehabilitació

L’edifici de la Foneria de Canons té una superfície de 3.380 metres construïts dividits en cinc plantes. L’immoble és propietat i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.

Les obres per reformar-lo compten amb un pressupost de 13 milions d’euros i es dividiran en dues fases: la façana i l’interior. La licitació de les obres de rehabilitació de la façana ja està en marxa, l’execució s’iniciarà al gener de 2024 i s’allargarà durant tot l’any vinent. El concurs per a la reforma arquitectònica i la redacció del projecte de l’interior es farà durant el proper any, i es preveu que les obres comencin el 2025.

El projecte de la Foneria

El programa de continguts Centre de Cultura Digital de Catalunya bascularà entorn a tres punts considerats clau: ser un centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes de cultura digital; ser un espai obert a la ciutadania, i ser un centre de treball.

Com a centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes, hi haurà un espai creatiu per a idear, conceptualitzar i desenvolupar creacions digitals amb tecnologia puntera, amb el focus en la recerca i experimentació en cultura digital. Seran laboratoris, espais de creació, tallers i aules.

La Foneria serà un centre de treball, funcional i modern a disposició dels professionals, tecnòlegs i investigadores amb una dotació tècnica i material per donar resposta a les seves necessitats. Aquest espai físic de treball compartit també comptarà amb un servei d’assessorament a administracions, empreses i entitats en matèria de cultura digital.

I com a centre obert a la ciutadania, la Foneria tindrà, per una banda, una planta dedicada a espais d’exhibició i difusió de projectes artístics, i per l’altra, espais per a l’experiència directa de les iniciatives treballades dins el mateix centre. A més, espais polivalents i tallers pedagògics conformaran un espai de formació per esdevenir un punt de trobada de l’ecosistema i les comunitats.

Quant a la distribució d’usos del futur equipament, s’han previst 910 metres quadrats dedicats a l’espai d’exhibició (recepció, sales d’exposició, magatzems, etc.) en les dues plantes inferiors i 716 metres quadrats per a espais de treball i formació (tallers, laboratoris, espais polivalents i aules) en les plantes superiors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram