Aquest diumenge, l’Obra Cultural Balear (OCB) va reunir unes 500 persones al Monestir de Lluc, a Mallorca, en la celebració del seu 50è aniversari. L’acte va comptar amb la presència dels presidents d’Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, i d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, circumstància que es va aprofitar perquè les tres entitats que formen la Federació Llull valoressin la situació del català.

Jaume Mateu, president de l’OCB, va remarcar en nom de la Federació que “les agressions, atacs o greuges que puguin patir la llengua i la cultura catalanes a qualsevol indret del seu domini lingüístic i cultural, és una agressió, atac o greuge a tota la comunitat lingüístico-cultural catalana, raó per la qual és tan justa i legítima com necessària la reacció de rebuig a les escomeses contra aquesta comunitat”.

La trobada es va aprofitar per oposar-se a la política lingüística de l’Executiu balear: “No vol res més que desballestar l’ordit legislatiu que permet la normalització del coneixement, ús, promoció i prestigi de la llengua catalana, pròpia dels Països Catalans. Allò que pretén el Govern Bauzá és marginar el nostre parlar, obrint de manera injusta i irresponsable un apartheid lingüístic que afectarà molt negativament la cohesió social de l’arxipèlag”, va assegurar Mateu.

Per això, la Federació va fer una crida als parlamentaris de les Illes Balears perquè aquest dimarts “aturin” la modificació de la Llei que permet el desconeixement del català als treballadors públics. “També els demanam que escoltin i atenguin l’aclaparadora resposta dels pares dels nostres escolars més joves que no han dubtat a sol·licitar la seva iniciació a la lectoescriptura en català. Aquests pares i mares, davant aquest plebiscit lingüístic encobert llançat pel Govern Bauzá, han donat una veritable lliçó de seny, responsabilitat i voluntat de mantenir el rigor acadèmic necessari perquè l’educació segueixi essent el valor més preuat de la ciutadania illenca”, va afegir Mateu.

“Crear un conflicte on no hi és”

En aquest sentit, Muriel Casals va recordar que la plataforma Somescola també alerta de l’inici de la “segregació” lingüística en l’àmbit educatiu al Principat, i va mostrar “preocupació” per les darreres sentències del Tribunal Superior. “Estem fatigats que contínuament es qüestioni un model que s’ha demostrat d’èxit; fatigats de la judicialització d’aquest procés, de veure com els tribunals actuen com una tercera cambra contra el que ha decidit la majoria expressada en el Parlament de Catalunya. Hi ha la voluntat d’una minoria de crear un conflicte on no hi és”, va assenyalar la president d’Òmnium.

Per la seva part, Eliseu Climent va assenyalar que “els atacs a la llengua a una part del territori són un atac a tots els catalanoparlants”, per la qual cosa s’ha de suscitar la “solidaritat” de tots els parlants. A més, va recordar que fa més d’un any que es va deixar de veure TV3 al País Valencià, una desaparició que va qualificar d’un “atac” no només a la llengua i a la cultura comunes, sinó també “a la llibertat de circulació de la informació en una Europa que es pretén sense fronteres”. En aquest sentit, va reivindicar l’arribada lliure de totes les televisions dels Països Catalans arreu del seu domini lingüístic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram