El Govern ha aprovat que la Farga Palau de Ripoll sigui seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. L’espai va ser adquirit pel mNACTEC el 1997 i va quedar adscrit a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural quan aquesta es va crear el 2014. Ara la mateixa Agència, n’ha proposat la creació com a seu del mNACTEC.

Des de l’any de la seva adquisició, la Farga Palau de Ripoll s’ha preservat, rehabilitat i museïtzat, i s’hi duen a terme de manera regular visites guiades, demostracions i activitats didàctiques a través del mNACTEC, en col·laboració amb el Museu Etnogràfic de Ripoll. L’espai també forma part de dos projectes europeus en l’àmbit de la metal·lúrgia.

El Departament de Cultura subratlla que l’espai és l’exemple més destacat i l’únic visitable que es conserva al país del sistema de producció conegut internacionalment com a Farga Catalana, de forma completa i amb la singularitat de les anomenades trompes. L’any 1986 va rebre la designació de lloc d’interès històric metal·lúrgic mundial per part de la prestigiosa American Society for Metals.