Dotze municipis de la demarcació de Barcelona han començat a rebre el suport de la Diputació per tal d’iniciar un procés d’actualització de la seva política cultural i donar resposta als reptes actuals. Es tracta de Cerdanyola del Vallès, Gavà, Granollers, Lliçà de Munt, Montornès del Vallès, Navarcles, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Quirze del Vallès, Vilanova del Vallès i Vilanova i la Geltrú.

El programa d’assessoraments del Centre d’Estudis i Recerca Cultural, responent a la petició dels ajuntaments, aquest trimestre ha iniciat un seguit d’estudis que com a principal novetat incorporen noves perspectives als projectes. Aquesta aportació sorgeix de la presa de consciència que la societat està en constant transformació i que els treballs han de ser estudis vius que dialoguin amb la ciutadania i proposin nous reptes a les polítiques culturals, assenyala la Diputació.

Els informes es proposen incorporar demandes creixents com ara la sostenibilitat, la perspectiva de gènere, l’assoliment de l’equitat, la digitalització de l’acció cultural, o el foment de binomis com cultura i salut, cultura i educació, o cultura i ciència, entre d’altres.

El nou plantejament parteix de la premissa que cal reforçar la complicitat entre l’administració i la ciutadania i els agents culturals locals per dur a terme un procés de reflexió, participació i definició conjunta de l’estratègia cultural municipal.

Actualment, aquests estudis estan en un període inicial que contempla una primera presa de contacte per definir la demanada i concretar-la a la petició del municipi, més una segona fase d’organització dels equips de treball que conduiran tot el projecte. En aquest sentit, els tècnics del programa d’assessoraments del CERC treballen estretament amb els ajuntaments i els agents culturals del territori amb el suport d’experts externs que condueixen els processos.

Els projectes en estudi

El suport del CERC als municipis pel que fa als plans i projectes pel desenvolupament cultural local s’emmarca dins dels recursos tècnics del Catàleg 2021 i contempla diferent tipologia d’assessoraments, sempre amb l’objectiu de promoure la dinamització i transformació cultural i social al territori.

Actualment, per una banda s’està treballant en sis Plans d’Acció Cultural que són instruments per a la reflexió, el debat i el desenvolupament d’estratègies per a l’acció cultural a mig i llarg termini. Com a projectes de planificació estratègics, tenen una vocació integral del conjunt del municipi i d’orientació de les polítiques culturals públiques. Els municipis on s’han iniciat aquests PAC són Cerdanyola del Vallès, Gavà, Granollers, Montornès del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Sant Quirze del Vallès.

Pel que fa a la gestió dels equipaments, hi ha quatre actuacions centrades en els Plans d’Usos d’Equipaments Culturals amb estudis específics de cada espai per tal d’establir propostes a curt, mig i llarg termini. L’objectiu és millorar-ne l’ús, la programació i posició estratègica en el conjunt del municipi. Actualment s’estan realitzant estudis sobre el Centre Cultural de Vilanova del Vallès, la sala polivalent de l’Ateneu de Sant Just Desvern, el nou Ateneu Santboià i el Centre Cultural la Creueta de Navarcles.

Com a singularitat, el CERC destaca l’estudi d’impacte del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, una tipologia de treball sobre les repercussions d’un esdeveniment cultural festiu a partir de diverses dimensions: impacte cultural, econòmic i social, i també mediambiental i sobre la salut, a més d’àmbits més tècnics com l’organització i la comunicació.

Finalment, el programa d’assessoraments del CERC també està atenent la petició de l’Ajuntament de Lliça d’Amunt per a la revisió del conveni amb l’Ateneu l’Aliança.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram