Per justificar les subvencions del sector, un dels arguments utilitzats és que la cultura té un retorn social superior al que li costa a les arques públiques. Ara, aquesta afirmació no només es pot realitzar recorrent als intangibles, sinó també als números: el 2011, el sector cultural català va aportar a les arques de l’Estat entre 2.500 i 3.500 milions d’euros (en IRPF, IVA i impost de societats), però només en rep entre 1.200 i 1.300 del conjunt de l’Administració (Estat, Generalitat, diputacions i ajuntaments).

Així ho va afirmar aquest dimarts el conseller Ferran Mascarell, en la conferència Cultura, fiscalitat, estat, realitzada al Cercle de Cultura, amb dades extretes de la hisenda espanyola. Entre el que aporta el sector cultural i el que rep hi ha “una diferència notable”, en paraules de Mascarell, qui considera que la cultura és un contribuent net a l’economia que no té el “reconeixement social” que li pertoca.

Fiscalitat pròpia

Per al conseller, el sector cultural del país té dos problemes: per una banda, que l’Estat consideri la cultura com un luxe, i per l’altra la seva gestió “ineficient” per a la cultura catalana. En aquest sentit, va remarcar que Catalunya té competències plenes en cultura, però no prou recursos, perquè l’Administració central els transfereix “amb comptagotes” i “voluntat escassa”.

Segons ell, si Catalunya tingués eines d’Estat i polítiques fiscals pròpies, la contribució del sector cultural al progrés econòmic del país “es podria multiplicar exponencialment”.

Durant la conferència, Mascarell va enumerar algunes polítiques fiscals que permetrien impulsar el creixement del sector i, per tant, del país: una llei catalana de mecenatge i patrocini; la gestió dels principals impostos derivats de la propietat, la renda i el consum; la regulació dels impostos locals amb repercussió cultural; mesures associades als pressuposts de la Generalitat (taxa turística, exempció cultural, 1% de les contractacions d’obra pública, etc.), la gestió dels drets d’autor, i una llei de la propietat intel·lectual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram