La directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, ha reconegut aquest divendres que el projecte d’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya al pavelló Victòria Eugènia va “al ralentí”, degut al context de crisi sanitària. Ibar ha exposat que ara mateix l’objectiu és la redacció del projecte, “sense aquella urgència” pels calendaris d’execució “que ja s’havien marcat”. Tot i això, ha remarcat que l’operació “no s’atura” i ha seguit donant per bo “l’horitzó” de l’any 2030 com a termini últim per a l’ocupació total del pavelló per part del MNAC.

Segons Elsa Ibar, el director del MNAC i la mateixa consellera de Cultura, Àngels Ponsa, han convingut que en aquest context “l’objectiu marcat” és poder “avançar en el projecte executiu”, i no tant plantejar calendaris d’execució. “No ho hem aturat, però hem fet un ralentí”, ha assumit aquest divendres la responsable de Patrimoni del Departament de Cultura.

De fet, ja abans de la crisi del coronavirus, Pepe Serra es va mostrar poc confiat en que el MNAC pogués començar a ampliar-se efectivament al pavelló de Victòria Eugènia per estrenar-hi una primera mostra el 2021. En aquest sentit, va qualificar els plans de l’aleshores consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, d’excessivament “optimistes”.

Serra considerava (al gener) “més raonable” pensar en l’any 2022 com el primer en què es podran veure exposicions temporals al pavelló. Abans cal dissenyar el propi espai, determinar les condicions tècniques perquè pugui acollir exposicions d’art, i emprendre les obres necessàries perquè estigui a punt; és a dir, el projecte executiu a què aquest divendres s’ha referit Elsa Ibar.