El Departament de Cultura ha encarregat a un grup d’experts l’elaboració d’un pla de treball per a la defensa i la salvaguarda dels dret d’autor. Així ho ha avançat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, durant la inauguració de la jornada sobre Propietat intel·lectual: reptes digitals, que s’ha celebrat aquest dijous a l’Arts Santa Mònica amb especialistes sobre el tema.
La comissió d’experts, format pels advocats Ramon Casas, Agustín Gonzalez i Miquel Àngel Vallès, ha començat els treballs preliminars per a l’elaboració d’un informe sobre la situació a Catalunya de la protecció dels drets d’autors, el qual hauria de permetre en un futur “relativament pròxim” redactar un conjunt de propostes per a la millora del règim jurídic dels drets de la propietat intel·lectual.
La comissió proposa un pla de treball que, en una primera fase, inclou l’elaboració d’un dossier per aplegar les disposicions legals, resolucions judicials i la documentació complementària més rellevant. Posteriorment, el grup elaboraria una enquesta entre els sectors més directament afectats pels drets de propietat intel·lectual, completada amb entrevistes amb altres representants que puguin ser d’interès. Finalment, la comissió prepararia i redactaria el seu informe, que podria estar completat durant el primer semestre de l’any.
Mascarell reconeix que sense plena sobirania és difícil abordar el tema
Durant la presentació de la jornada en què s’ha fet publica la constitució d’aquesta comissió d’experts, el conseller de Cultura ha precisat que el Govern voldria que Catalunya fos un país “modèlic i de referència” en el tractament de la propietat intel·lectual.
En la seva intervenció, Mascarell ha remarcat “la importància de preservar els drets derivats de la creativitat, per tal de poder assegurar la capacitat i la viabilitat de la creació cultural”. A més, ha afegit que, si s’aconseguissin “bones solucions”, aquestes derivarien en “notables beneficis generals”.
Amb tot, el conseller ha recordat que es parteix d’una situació “difícil”, ja que la regulació dels drets de propietat intel·lectual és una competència de l’Estat espanyol, el qual, segons ell, “no ha estat ni és especialment modèlic” en aquest tema. “Sense plena sobirania, és molt difícil abordar la qüestió”, ha lamentat Ferran Mascarell.
El conseller de Cultura ha reiterat que el Govern català “té plena consciència” de la importància de preservar els drets dels creadors, per a la qual cosa assegura que també caldrà “l’aportació” de la Unió Europea. Segons Mascarell, la UE mostra una “bona disposició a abordar el tema”.
La comissió d’experts
Agustín González és advocat a l’oficina de Madrid del bufet Uría Menéndez, al qual es va incorporar després d’ocupar el càrrec de director del Departament de Serveis Jurídics de la Societat General d’Autors i Editors.
Per la seva part, Ramon Casas és professor titular de Dret Civil a la Universitat de Barcelona i vocal de la comissió de la Propietat Intel·lectual del Ministeri de Cultura. Actualment és el president de l’Associació Literària i Artística Internacional (ALAI) i membre del consell editorial i assessor de l’Institut de Drets d’Autor.
Finalment, Miquel Àngel Vallès ha estat secretari de la Secció de Drets d’Autor i Propietat Intel·lectual del Col·legi d’Advocats de Barcelona, i és membre dels col·legis d’advocats de Barcelona i de Sabadell, de l’Associació Literària i Artística de Defensa del Dret d’Autor, de l’ALAI i de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC.