El Museu d’Història de Catalunya ha acollit aquest dimarts la primera sessió de la comissió del Pla d’Accessibilitat de Museus i Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya que impulsa el Departament de Cultura. L’objectiu és que els equipaments culturals catalans siguin accessibles i inclusius, i que cap persona es vegi discriminada per la seva condició.

La comissió està formada per diferents institucions i experts, entitats i persones que fa temps que treballen en temes d’accessibilitat. Convidats per la Conselleria, col·laboraran i treballaran conjuntament per elaborar un pla que es redactarà al llarg de l’any.

La primera reunió ha estat copresidida per la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i la directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa, que convenen l’oportunitat que suposa unir en un sol pla tots els equipaments d’art i patrimonials.

Fase de diagnosi

En la sessió inicial s’ha plantejat el desenvolupament d’una primera fase de diagnosi dels equipaments museístics i centres d’art. Per executar-la es comptarà amb l’eina d’autoavaluació MUSA, la qual permet analitzar tant l’accessibilitat física com la comunicativa de qualsevol equipament cultural, i ofereix pautes i recomanacions per millorar les barreres identificades. MUSA ja s’ha implementat a tots els museus de les comarques gironines i està començant-se a introduir a la resta de museus catalans.

Mitjançant les dades recollides a través de les xarxes de territorials de museus i la Xarxa de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya s’elaborarà un diagnòstic conjunt i detallat de la situació. En paral·lel, la comissió podrà realitzar una primera diagnosi de context a partir de les dades que ja disposa el Departament de Cultura sobre l’estat dels equipaments culturals i sobre la demanda de diferents col·lectius en accessibilitat.

En les sessions participatives posteriors es treballaran les següents fases del pla: elaboració de línies estratègiques i primeres mesures; implementació de les línies estratègiques; i, per últim, avaluació i seguiment per part de la comissió establerta.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram