La comissió de cultura del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat l’informe de la subcomissió per a l’elaboració de l’Estatut de l’Artista, el qual proposa mesures tributàries i laborals per al sector. El document ara ha de ser ratificat pel ple del Congrés. Un cop aprovat, però, la implementació de l’Estatut de l’Artista no seria immediata, doncs hi ha algunes mesures que impliquen canvis legislatius.

El treball recull les conclusions d’un any i mig de feina de la subcomissió, posada en marxa a instàncies d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea amb l’objectiu de dotar el sector cultural d’un model legislatiu que doni resposta a les necessitats específiques dels professionals, les transformacions tecnològiques i l’increment de la precarietat.

El document presenta una setantena de propostes i recomanacions que es concentren en tres blocs, i que la seva aplicació s’ha de realitzar amb una atenció específica a la desigualtat entre homes i dones en el món de la cultura.

Fiscalitat

L’informe de la subcomissió recull una de les grans reivindicacions del sector cultural: que tota la cadena de valor de l’activitat artística passi de tributar del tipus general (21%) al reduït (10%). A més, proposa que els treballadors tributin segons una mitjana dels ingressos dels últims tres o quatre anys, a causa de la irregularitat en els ingressos pels treballs discontinus en el temps, i també que s’adapti la llei de l’IRPF perquè artistes i creadors es puguin acollir a l’exempció del 30%, cosa que ara no poden fer.

El document també específica les despeses que els professionals s’haurien de poder deduir del rendiment del treball amb màxims anuals i condicionants: despeses de formació; instruments i eines de treball; i honoraris i comissions de representants artístics, agents i altres intermediaris.

A més, per reduir els litigis entre contribuents i Agència Tributària, proposa introduir en la norma de l’IRPF criteris objectius sobre les despeses fiscalment deduïbles i noves regles sobre adquisició i manteniment de vehicles; despeses per promoció i relacions públiques, o despeses en transport públic entre lloc de residència i treball, entre d’altres.

Protecció laboral i Seguretat Social

La subcomissió aposta per ampliar i adaptar els mecanismes de cobertura social a la nova realitat productiva del sector, així com la consideració de relació laboral de caràcter especial contemplada a l’Estatut dels Treballadors.

A més, l’informe proposa abordar fórmules per ampliar la participació i representació sindical en l’àmbit de la cultural. En aquest sentit, vincula el desenvolupament d’aquests mecanismes a la subcomissió per a l’estudi de la reforma del règim especial d’autònoms (RETA) que també estudia formes per incrementar la representació sindical dels treballadors per compte propi.

El document especifica que la subcomissió de reforma del RETA haurà d’incloure les mesures necessàries per evitar la proliferació dels anomenats falsos autònoms en el sector cultural.

Compatibilitat de prestacions públiques

La subcomissió vol concretar la proposició no de llei aprovada en la comissió de cultura i que insta a fer compatible el cobrament de drets d’autor i la percepció de la pensió de jubilació, especialment en els casos dels creadors més vulnerables i que reben una pensió no contributiva.

D’aquesta manera, pretén que no es perdi el capital intel·lectual que aporten creadors i artistes, particularment en la seva etapa de maduresa, quan l’experiència acumulada pot afavorir la producció d’obres o actuacions més completes. Per això, l’informe afirma que no s’hauria d’obligar aquest col·lectiu a haver d’escollir entre perdre el cobrament de les seves prestacions públiques o seguir en actiu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram