L’Acadèmia de Cinema Europeu ha decidit distingir la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona amb el títol de Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea, per haver estat un dels escenaris de la pel·lícula Campanades a mitjanit (1965), d’Orson Welles.

El guardó, creat el 2015, distingeix espais i localitzacions cinematogràfiques de naturalesa simbòlica i de valor històric amb l’objectiu de preservar-les. La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona serà la vuitena localització en ser reconeguda com a tresor cinematogràfic i la primera de l’Estat espanyol. La voluntat de les institucions catalanes és convertir-la en un símbol d’homenatge permanent a Orson Welles.

El lliurament de la distinció serà el proper 22 d’octubre, quan es descobrirà una placa commemorativa per deixar constància del seu valor simbòlic i patrimonial per a la història del cinema europeu. Amb motiu de la designació, 25 cineastes de la junta directiva de l’EFA es desplaçaran a Cardona per prendre part en els diferents actes, a més de celebrar la seva reunió anual.

Els set espais que fins ara han estat reconeguts com a Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea, són: el Centre Bergman a Fårö; el Centre Memorial Eisenstein a Moscou; la casa dels germans Lumière a Lió; el museu El Món de Tonino Guerra, a Santa Maria della Misericordia de Pennabilli, a la regió d’Emília-Romanya; les escales d’Odessa, localització immortalitzada per Sergei Eisenstein a El cuirassat Potemkin; la Noria gegant de Viena, el Riesenrad del Prater; i el Museu Sergei Paradjanov de Yerevan.

Welles a Cardona

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, del segle XI, situada al cim del turó que domina la població, al costat del castell, va ser escollida per Orson Welles per filmar-hi algunes escenes de Campanades a mitjanit, ambientada en l’Anglaterra de la Guerra dels Cent Anys. L’octubre de 1964, l’equip va rodar durant dues setmanes les escenes corresponents a una mitja hora de pel·lícula útil, una quarta part del total de metratge, d’un rodatge que es va perllongar durant nou mesos en altres localitzacions de l’Estat, segons l’especialista en Welles, Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.

Amb motiu del centenari del naixement d’Orson Welles, la Col·legiata va acollir l’any passat la projecció de Campanades a mitjanit amb presència de l’actor Keith Baxter, únic supervivent de l’equip artístic; Chris Welles Feder, filla del cineasta, i diversos especialistes en la seva obra. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram