La primera casa que Antoni Gaudí va projectar a Barcelona, la Casa Vicens, situada a la Vila de Gràcia, ha obert les seves portes com a espai cultural, després d’una rehabilitació que ha durat una mica més de dos anys.

La visita inclou una exposició permanent que gira al voltant de tres eixos: la història de l’edifici; la Casa Vicens com a manifest de l’obra de Gaudí, i la casa en el seu context social, cultural i artístic. A banda, també hi haurà una programació d’exposicions temporals (la primera és La primera casa. La casa pròpia. La casa manifest, comissariada per Juan José Lahuerta) i es programaran activitats culturals i educatives.

Fins ara, la Casa Vicens era l’únic dels vuit edificis de Barcelona declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO que es mantenia tancat al públic. Amb la seva obertura, se suma a la Sagrada Família, la Casa Batlló, La Pedrera, el Park Güell, el Palau Güell, el Palau de la Música i l’Hospital Sant Pau.

Aforament limitat

La Casa Vicens ha obert portes després de treballar durant sis mesos en el pla d’impacte turístic al barri coordinadament amb el Districte de Gràcia i el Departament de Turisme de l’Ajuntament. El pla té l’objectiu de prevenir i proposar solucions concretes i integrades als possibles efectes que el nou equipament podria generar en l’entorn.

Les mesura més important per garantir tant el model de gestió proposat com l’impacte turístic és la limitació de l’aforament a un topall de 550 persones de mitjana diàries, amb afluències màximes dins la casa de 100 persones. Aquesta mesura, combinada amb l’ordenació del flux d’entrada, que prioritza la reserva prèvia d’entrada, farà possible organitzar l’accés dels visitants en grups de 20 persones màxim cada vint minuts i controlar l’aforament total.

Història de la Casa Vicens

L’edifici es va construir entre els anys 1883 i 1885 com a casa d’estiueig per al corredor de canvi i borsa Manel Vicens i Montaner. El 1899, la família Jover la va adquirir, i després de més de 120 anys com a residència familiar, el 2007 es va posar a la venda. El 2014 la casa va ser adquirida per l’entitat andorrana MoraBanc amb l’objectiu d’obrir-la al públic, i un any més tard es van iniciar les obres de rehabilitació.

La restauració de la Casa Vicens buscava posar en valor i recuperar al màxim possible el projecte original d’Antoni Gaudí, ja que al llarg dels anys l’edifici i la finca han patit diversos canvis i transformacions. La rehabilitació també es feia necessària per adaptar l’edifici al seu nou ús cultural i a la visita pública.

El 1969, la Casa Vicens va ser declarada Monument històric-artístic amb altres obres de Gaudí; el 1993 va obtenir el reconeixement com a Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de monument històric, i el 2005 va ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, junt amb la Cripta de la Colònia Güell, la Casa Batlló i la Façana de la Nativitat i cripta de la Sagrada Família.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram