L’equipament ha obert després de quatre anys d’obres (foto: Jordi Puig).

La Casa Natal Salvador Dalí ja és una realitat. L’edifici modernista de Figueres on l’artista va néixer i créixer ha obert les seves portes després de quatre anys d’obres i gairebé 30 des de que es van iniciar els primers tràmits. L’equipament neix amb la voluntat d’explicar la persona i el personatge de Salvador Dalí (Figueres, 1904 – 1989).

Es tracta del primer equipament cultural d’iniciativa pública que mostra la figura de Dalí de des dels seus inicis i des del vessant més personal i íntim; posa en valor la seva vinculació emocional i artística amb el territori empordanès, i alhora contextualitza la ciutat de principis del s. XX. La Casa Natal complementa la visita als espais dalinians on s’exposa bona part de la seva obra.

Situat al carrer Monturiol 6, el nou equipament és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Figueres amb la col·laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La Casa Natal Salvador Dalí es presenta com un trajecte visual i sonor pels diferents prismes del polièdric artista, amb una ruta guiada on imatges, espais i objectes comuniquen, amb hologrames i finestres que parlen, mapatges i efectes visuals, calidoscopis gegants i paisatges immersius.

El fil conductor de la visita, d’una hora de duració, és un diàleg interior entre dues veus que acompanyen el visitant a través d’una audioguia en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès). D’una banda, una veu que evoca Dalí en primera persona, a partir de fragments dels seus pensaments, escrits, cites, entrevistes i declaracions; i de l’altra, una veu narradora.

Un projecte iniciat el 1995

Les obres per rehabilitar l’immoble es van iniciar el setembre de 2019. Amb tot, les gestions per convertir aquest espai en un equipament obert al públic van començar molts abans, el 1995, amb l’adquisició d’una botiga (que havia estat la notaria del pare de Dalí) i una part de l’entresol. Sis anys més tard, es van adquirir les parts que faltaven de la planta baixa i l’entresol, tot el primer i el segon pis.

Des d’aleshores, s’han realitzat diverses fases de conceptualització del projecte i execució d’obres per convertir l’edifici en un espai cultural dedicat a la figura de l’artista empordanès. La inversió total ha estat de 4,2 milions d’euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram