A mitjan 2009, La Capsa, el projecte cultural endegat el 1995 per l’Ajuntament del Prat de Llobregat, va haver de tancar les portes a causa de la construcció de la línia 9 del metro. Cinc anys més tard, l’edifici s’ha remodelat per adequar-lo a les noves necessitats de seguretat, accessibilitat i acústica, i aquest cap de setmana reprèn la seva programació amb diversos concerts gratuïts. En aquest lustre, però, el projecte havia seguit actiu desenvolupant les seves activitats en diferents equipaments i espais públics de la ciutat.

La Capsa] –també estrena grafia– és un projecte cultural que treballa per al desenvolupament de processos d’aprenentatge, creació i expressió en el camp de la música, l’audiovisual i el fet sonor en un sentit ampli i amb una mirada multidisciplinària.

En aquesta nova etapa, s’aposta per un model públic de gestió mixta, fonamentat en la participació dels sectors públic, privat i social, i gestionat amb criteris d’eficàcia i eficiència.

Projecte cultural de proximitat

Des de la seva creació fa gairebé 20 anys, La Capsa ha impulsat les cultures emergents (ha estat un referent dins el circuit de música independent) i el desenvolupament de les polítiques juvenils del Prat, posicionant-se com un espai de trobada, relació, creació i participació dels joves de la ciutat.

En la nova etapa, La Capsa] s’ha marcat treballar en quatre àmbits interconnectats:

  • Laboratori: facilitant l’aprenentatge, la investigació i experimentació amb nous llenguatges musicals i incorporant altres disciplines.
  • Comunitat: treballant amb la ciutadania i els col·lectius del Prat per al desenvolupament d’una ciutadania cultural, activa i crítica a través de la música i el fet sonor.
  • Documentació: generant un arxiu dels processos de treball i de creació, posant-los a l’abast dels creadors i la ciutadania, apostant per la difusió de la cultura lliure i la lliure distribució de continguts, per facilitar el seu accés, remescla i redistribució.
  • Dinamització de la música en viu: generant una programació de música en viu, posant l’accent en nous formats i bandes emergents.

El projecte ofereix als usuaris nous bucs d’assaig esporàdics o en residència (oberts 24 hores els set dies de la setmana), un renovat estudi de so, dues aules insonoritzades i una remodelada sala de concerts amb un aforament de 450 persones, així com un bar amb terrassa.

A més, en la nova etapa incorpora la formació en música moderna, atès que ha esdevingut una seu més de l’Escola Municipal de Música del Prat, inaugurada recentment.

2,9 milions de cost

Durant l’aturada de l’activitat, s’han redistribuït i remodelat les instal·lacions interiors de La Capsa]; s’ha realitzat el tractament acústic dels tancaments i revestiments, equipament escenogràfic i mobiliari; s’han rehabilitat les façanes, i s’ha reurbanitzat la plaça Garcia Nieto. Tot plegat ha tingut un cost de 2.940.250,32 euros.

La remodelació estava inclosa en el programa d’actuacions de cohesió territorial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que ha redactat, executat i finançat el projecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram