El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la nova directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra (en el seu primer acte públic), han presentat aquest dimecres el contingut del contracte programa de l’equipament, el qual defineix els objectius estratègics, indicadors i compromisos per al període 2013-2016.

Entre les mesures previstes, hi ha la creació d’un portal a internet que sigui la “porta d’accés” als continguts digitals patrimonials catalans. Aquesta nova pàgina es nodriria dels webs de l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA), de la Memòria Digital de Catalunya (MDC), així com els d’altres arxius, biblioteques, museus i institucions culturals del país. El nou portal, a banda d’un accés directe als continguts per als usuaris catalans, suposaria un posicionament internacional a través d’Europeana.

A banda, el contracte programa es proposa fomentar la participació ciutadana i dels agents del patrimoni a través dels continguts digitals. Per una banda, es vol implicar la població en la revisió de les transcripcions automàtiques dels textos digitalitzats de revistes antigues per millorar-ne la qualitat i la fiabilitat en la cerca d’informació. Per l’altra, es vol crear un web que els ciutadans puguin “enriquir” amb imatges, cartes, documents, etc. propis, digitalitzats i explicats per ells mateixos.

El document també es marca dotar la biblioteca de “l’espai necessari” per realitzar les seves activitats, amb una oferta cultural permanent pròpia. En aquest sentit, es buscarà un acord entre totes les administracions i institucions del recinte per definir una nova distribució d’espais i usos.

Consolidar un sistema de preservació digital nacional

El contracte programa també preveu lligar un conveni amb la Biblioteca Nacional d’Espanya per a la catalogació corrent de llibres i enregistraments sonors i audiovisuals que arriben per dipòsit legal. Amb aquest acord es busca reduir costos, millorar l’aprofitament de recursos, i simplificar processos i circuits.

A més, vol consolidar un sistema de preservació digital nacional “escalable, cooperatiu, distribuït, segur, sostenible i perdurable”, sobre la base d’iniciaties en curs com ara Padicat i el repositori de preservació digital COFRE. Per aconseguir-ho, es pretén involucrar agents del sector públic i privat implicats en la creació i conservació de patrimoni digital i distribuir responsabilitats.

Incrementar ingressos, programació cultural i consultes

El contracte programa també específica una sèrie d’indicadors que s’haurien d’assolir l’any 2016: incrementar la programació dels 44 esdeveniments culturals del 2011 a 60; augmentar un 7,5% les consultes a les col·leccions digitalitzades fins a les 3.750.000; incrementar els ingressos d’autofinançament en un 20% (amb la cessió d’espais i amb la preservació de documents d’altres institucions) fins arribar als 150.000 euros; i augmentar un 50% els continguts de la Biblioteca als portals d’ARCA i MDC fins a 3,2 milions de pàgines/imatges.

A més, es proposa aconseguir 44 institucions col·laboradores per als portals digitals d’accés obert (un 50% més que el 2012); reduir a 350.000 els fons pendents de processar (és a dir, assolir la catalogació del 50% dels fons pendents actualment), i implementar com a mínim dos projectes cooperatius transectorials que impliquin el micromecenatge.

Compromisos i objectius

Entre els compromisos que adquireix el contracte programa hi ha promoure la relació i cooperació entre biblioteques del Sistema Bibliotecari de Catalunya; assessorar aquest en els àmbits d’especialització de la Biblioteca (catalogació, digitalització i preservació); intensificar la relació entre les institucions culturals del país; gestionar els recursos sota criteris d’eficiència i sostenibilitat; proporcionar serveis de qualitat ajustats a les necessitats dels usuaris actuals i potencials, i promoure la millora de l’expertesa interna i la circulació de coneixement dins i fora de la Biblioteca.

El document estableix com a objectius promoure l’equipament com a centre cultural de referència especialitzat en la promoció i difusió del patrimoni escrit, musical, sonor, audiovisual, gràfic i editorial; identificar i completar el patrimoni bibliogràfic i documental de Catalunya; posar al dia i a l’abast de tothom aquest patrimoni bibliogràfic i documental preservat; consolidar un sistema de preservació digital nacional; internacionalitzar els continguts digitals patrimonials catalans; promoure la participació dels ciutadans i agents del patrimoni a través dels continguts digitals, i consolidar un sistema de preservació digital nacional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram