Els músics de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà (OCE), cansats de les condicions en què treballen, la setmana passada van decidir fer pública la seva situació, així com exigir la dimissió del director artístic, Carles Coll, i la dissolució del patronat que regeix la Fundació per la seva “mala gestió”, per la “falta de voluntat” per regularitzar les condicions laborals d’alguns treballadors, i per algunes “irregularitats” detectades.

Després de la denúncia pública, la direcció va acomiadar un dels músics que havia participat en la roda de premsa, per la qual cosa la resta ha decidit iniciar una vaga indefinida a partir d’aquest dimecres.

Denúncies d’irregularitats

Una mica més de la meitat de la plantilla de l’OCE està afectada per un ERO temporal del 70% de la jornada des de principis d’any, però la resta directament treballa sense contracte laboral, segons els representants sindicals. En aquest sentit, fa deu dies, Inspecció de Treball va dur a terme un control rutinari i va obrir un expedient perquè quatre dels músics no tenien contracte.

A banda, els treballadors denuncien els salaris “desproporcionats” del director de l’Orquestra i els seus dos fills (un músic i una administrativa), que en total serien superiors als dels 12 músics restants. A més, asseguren que des de fa dos anys no cobren puntualment, amb endarreriments de fins a tres mesos.

Una altra de les denúncies de la plantilla contra la direcció és per un fet ocorregut el passat 1 de maig, quan es dirigien de gira a Bèlgica i Luxemburg: la policia francesa va retenir dos membres de l’OCE per no tenir els papers en regla; un va quedar lliure en poques hores, però l’altre, de nacionalitat russa, va quedar retingut durant set dies mentre el director “celebrava l’obtenció de la Medalla d’Or al mèrit europeu”.

Com a resposta, també la setmana passada, la Fundació de l’OCE va assegurar que “tots” els músics tenen contracte laboral, i que els inspectors només van entregar un requeriment perquè presentessin a Treball la documentació pertinent. Respecte als salaris “desproporcionats”, va assegurar que “tots” els treballadors estan inclosos en l’ERO i que comparteixen “la mateixa situació”.

Fora dels circuits

Els músics de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà consideren que Carles Coll no ha sabut gestionar la delicada situació econòmica, prenent decisions que han portat la formació fins a una situació econòmica “deplorable”. A més, l’acusen d’haver “desgastat” la imatge de la formació, amb programacions “desencertades” i intervencions “de caire polític” durant els concerts que, segons ells, han dut l’orquestra ha deixar d’estar present en els circuits habituals del país.

El pressupost total de l’orquestra és de 900.000 euros anuals. El 70% dels diners s’obtenen amb el taquillatge i el 30% restant, amb les aportacions públiques i els patrocinis. La formació està gestionada per una formació integrada pels consells comarcals de l’Alt i Baix Empordà i l’Ajuntament de Figueres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram