Set mesos després d’aconseguir fer escampar un ERO temporal, aquest torna a amenaçar la plantilla del Gran Teatre del Liceu: un primer per als mesos de març i abril, i un segon per al juny, cosa que obligaria a anul·lar alguns dels espectacles programats. La calamarsada, però, seria l’any que ve, quan es podria acomiadar fins a un 10% de la plantilla (formada per uns 400 treballadors), principalment entre el cor i l’orquestra.

Les retallades en les aportacions públiques van deixar el Liceu sense programació el passat setembre, tot i que es va poder evitar l’ERO temporal després de llargues negociacions amb els sindicats. Aquesta temporada, el pressupost és de 48,4 milions d’euros, el mateix que fa deu anys, però es preveu que per a la propera es redueixi encara més: es calcula que l’aportació del Ministeri de Cultura es retallaria en un 10% (un 30% en tres anys), i la del Departament un 12%.

La disminució de diners públics s’hauria de compensar amb recursos propis, però en els darrers dos anys les aportacions privades han baixat gairebé un 30%. Davant d’això, la direcció del teatre només veu com a solució presentar l’expedient de regulació. De fet, aquest podria comptar ja amb el vistiplau de la Conselleria de Treball, tot i que no s’ha presentat formalment.

Plantilla indignada

El comitè d’empresa del Liceu ja ha exigit una “alternativa” a l’ERO. Després de reunir-se dissabte per valorar les informacions aparegudes als mitjans, els treballadors es van mostrar “sorpresos i indignats”, tant per les mesures que es plantegen com perquè l’empresa no s’ha volgut reunir amb ells per confirmar-les.

En un comunicat, els sindicats critiquen que “una vegada més” els treballadadors hagin de cedir drets laborals i que “no es parli de la mala gestió econòmica i artística” dels directius del teatre, els quals, remarquen, “han estat incapaços de preveure una davallada anunciada d’ingressos públics, potenciar la captació de recursos privats i coordinar un pla de viabilitat”.

En el document, el comitè assegura que “qualsevol de les mesures” que la direcció general contempla “atempten contra la cultura i faciliten la destrucció progressiva” del Liceu. En aquest sentit, apunten que la cancel·lació de títols no és tan sols un desprestigi per a l’equipament, sinó també “un estalvi d’entrada que és un perjudici a la llarga”. Els representants dels treballadors també proposen una programació més econòmica, en cas que s’hagin de cancel·lar espectacles.

Fonts: El Mundo / Ara

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram