El Teatre Principal de Palma va acollir aquest diuembre la 29a edició dels Premis 31 de Desembre que atorga l’Obra Cultural Balear, els quals, malgrat el recent canvi de Govern (IB3 els va retransmetre de nou després de quatre anys), no vanperdre el seu caràcter reivindicatiu.

El president de l’OCB, Jaume Mateu, va recordar que la festa de lliurament d’enguany ho era “molt més” que sota el Govern del PP, en què “se’ns escardava la veu de tant cridar pels nostres drets inalienables i pel respecte escrupolós a la nostra llengua i cultura”, va apuntar en el seu discurs. “Ara, no hi ha gens de crispació però la reivindicació és la mateixa o més”, va afegir.

Per això, Mateu va reclamar “més inversió pública en educació i cultura, les vies que ens porten a la llibertat; molta més en dinamització lingüística per aconseguir finalment la presència del català a tots els racons i àmbits; i encara moltíssima més decisió a l’hora d’aplicar i gestionar aquelles mesures que han d’afavorir l’atenció als nostres drets lingüístics”.

“Ho volem tot i amb certa pressa perquè de pauses n’anam ben servits”, va afirmar el president de l’OCB, que també va assenyalar que “és hora de construir i de fer-ho a escarada, sense cap recel ni por, cara ben alta i amb els mitjans i els esforços que calguin”.

En la seva intervenció, Jaume Mateu també va fer referència a Climent Garau, que va dirigir l’Obra Cultural Balear de 1970 a 1970, traspassat a l’agost, i a Ramon Llull, de qui es commemora el 700è aniversari de la mort del filòsof, erudit i literat.

“Del primer n’hem de d’atendre el seu activisme cívic, les seves propostes permanents d’entesa i diàleg, el seu afany permanent pel saber i el seu catalanisme irreductible. Del segon ho hem de llegir i pair tot sense cap por ni recança. Llull no és terreny exclusiu de l’elitisme i dels erudits: Llull és viu, batega, se sent i vol ser de tothom perquè és el nostre autor nacional”, va remarcar Mateu.

Guardonats Premis 31 de desembre

  • Premi Francesc de B. Moll: Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015
  • Premi Josep M. Llompart: Gabriel Barceló i Bover
  • Premi Emili Darder: Orfeó l’Harpa d’Inca
  • Premi Bartomeu Rossello-Pòrcel: el grup Taverners
  • Premi Bartomeu Oliver: el projecte Fabricantes de Bunyola
  • Premi Miquel dels Sants Oliver: el text I si passa, què ens passa?, de l’Editorial Arrela
  • Premi Aina Moll i Marquès: Jaume Fuster i Alzina
  • Premi Gabriel Alomar: revista Enderrock
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram