L’Obra Cultural Balear (OCB) ha donat a conèixer els guardonats de la 26a edició dels Premis 31 de Desembre, els quals es lliuraran el proper divendres a l’Auditori de Manacor, en el marc de la tradicional Nit de la Cultura. L’acte, que tindrà com a eixos el 150è aniversari del naixement de Mossèn Alcover i el 50è de l’OCB, serà emès en diferit per Televisió de Catalunya.

La novetat d’enguany dels guardons és l’estrena d’una nova categoria, el Premi Aina Moll i Marquès, dirigit a una persona o entitat que s’hagi distingit per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic. En la primera edició la guanyadora ha estat la Plataforma per la Llengua.

Pel que fa al Premi Gabriel Alomar, destinat a reconèixer i promoure els estudis, les actuacions i les aportacions en qualsevol àmbit que, atenent el conjunt dels Països Catalans, hagi permès expressar amb tota normalitat la catalanitat de les Illes Balears i hagi contribuït a conèixer, difondre i respectar aquesta realitat, ha estat atorgat al grup valencià Obrint Pas.

Per la seva banda, el Premi Bartomeu Oliver, que reconeix una activitat cívica (de dinamització cultural, de recuperació lingüística, de revalorització de la cultura popular, etc.) desplegada en un determinat àmbit territorial o social, és per a l’actor Antoni Gomila pel seu monòleg Acorar, peça teatral dirigida per Rafel Duran.

Quant al Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que reconeix una persona o col·lectiu jove que hagi excel·lit en el camp de l’animació cultural, de la investigació o de la creació, ha estat per al musicòleg Francesc Vicens Vidal.

Enguany, el jurat ha atorgat el Premi Francesc de Borja Moll, que distingeix una entitat que s’hagi destacat a les Illes per la seva dedicació a la normalització lingüística de la llengua i la cultura, a l’Associació Cultural Bany-al-bahar, per “desplegar la seva activitat conscienciadora i de promoció lingüístico-cultural en un municipi petit de la Serra de Tramuntana, la qual cosa posa en més valor el seu treball.

El Premi Josep Maria Llompart, que guardona una persona per la seva dedicació a la normalització de la llengua i la cultura catalanes i a l’aprofundiment de la identitat nacional, és per al mestre Cels Calviño Andreu, autor de nombrosos llibres de text i de materials destinats a la docència.

Pel que fa al Premi Emili Darder, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure (especialment les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular), en aqueta edició ha estat per als col·lectius Enllaçats pel català, Mestres i Professors de Català de les Illes Balears, la Plataforma CRIDA, i els pares i mares personalitzats en la COAPA.

Per la seva part, el Diccionari de partits polítics de les Illes Balears (1900-2008), editat per Lleonard Muntaner, ha estat guardonat amb el premi Miquel dels Sants Oliver, per prendre el passat o el present de les Balears com a camp d’investigació o objecte d’estudi.

Finalment, la junta directiva de l’OCB ha volgut atorgar dos reconeixements. El primer, als professionals de l’Obra Cultural Balear pel seu “ferm i exemplar compromís” amb l’entitat, els qual han seguit aportant “desinteressada i generosament” el seu temps malgrat que “l’ofegament econòmic decretat per les administracions públiques” va obligar a rescindir-los el contracte. L’altre reconeixement és per a Jaume Bonet i Bartomeu Amengual, per la vaga de fam pel català que van dur a terme durant el passat mes de març.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram