L’Obra Cultural Balear (OCB) ha donat a conèixer els guardonats de la 25a edició dels Premis 31 de Desembre, els quals lliurarà el proper dissabte al Teatre d’Artà, en el marc de la Nit de la Cultura.

Així, el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que reconeix una persona o col·lectiu jove que ha excel·lit en el camp de l’animació cultural, de la investigació o de la creació, ha estat per a la periodista i escriptora Llucia Ramis, que enguany ja va guanyar el Premi Josep Pla per la seva segona novel·la, Egosurfing.

Per la seva part, el premi Francesc de Borja Moll, que distingeix una entitat que s’hagi destacat a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització lingüística de la llengua, la cultura o la identitat nacional, és per a la Fundació Teatre del Mar, per la promoció, producció, programació i difusió d’espectacles teatrals dirigits a un públic majoritari, i com a reconeixement a la seva “vocació teatral pública desplegada des de la iniciativa privada”.

Quant el Premi Bartomeu Oliver, que reconeix una activitat cívica (de dinamització cultural, de recuperació lingüística, de revalorització de la cultura popular, etc.) desplegada en un determinat àmbit territorial o social, és per al grup de música Aires Formenterencs, per la seva contribució a la recuperació del folklore popular de les Pitiüses des de fa 21 anys.

El compositor i director de cors mallorquí Baltasar Bibiloni rebrà el premi Emili Darder per la seva “extensa obra, de qualitat i prestigi, en l’àmbit de la música, preferentment coral”. El guardó distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, d’una manera especial en el camp de les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular de l’aprenentatge, la renovació pedagògica o l’educació mediambiental.

El llibre Dones de pagesia: els treballs i els dies, de Vicent Marí i Tur, rebrà el premi Miquel dels Sants Oliver, per prendre el passat o el present de les Balears com a camp d’investigació o objecte d’estudi.

El premi Josep Maria Llompart serà per a l’economista menorquí Guillem López Casasnovas per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional, en relació amb les investigacions sobre economia, sobretot en el sector públic.

Finalment el premi Gabriel Alomar serà per a Gabriel Fiol i Gomila, magistrat i president de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, per promoure l’ús del català en l’àmbit jurídic.

La junta directiva de l’Obra Cultural Balear ha volgut atorgar les distincions OCB 2010 a l’historiador etnogràfic i etnològic de Mallorca Antoni Gorrias i Duran, i al premi de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya, convocat per la Caixa de Colonya des de l’any 1981 amb l’objectiu d’estimular la creació literària en català entre infants i joves, l’únic guardó d’aquestes característiques que es concedeix a les Balears.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram