El Teatre Principal de Palma acull aquest diumenge al vespre la tradicional Nit de la Cultura, durant la qual tindrà lloc el lliurament de la 27a edició dels Premis 31 de Desembre, atorgats per l’Obra Cultural Balear (OCB) a aquelles persones i entitats que han fet una tasca important a favor de la llengua, la cultura i les senyes d’identitat pròpies.

Enguany, el Premi Francesc de Borja Moll, que distingeix una entitat que s’hagi destacat a les Illes per la dedicació a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, és per a la Viquipèdia, per la “gran promoció” que fa de la cultura tant des del punt de vista intern com externa.

El Premi Josep Maria Llompart, que guardona una persona per la seva dedicació a la normalització de la llengua i la cultura catalanes i a l’aprofundiment de la identitat nacional, és per a l’activista lingüístic-cultural, escriptor i periodista Tomeu Martí i Florit, per la seva “dedicació esforçada a enaltir i prestigiar” la identitat pròpia a Mallorca, les Illes i els Països Catalans.

Pel que fa al Premi Emili Darder, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure (especialment les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular), en aquesta edició ha estat per a l’Escola de Música Ireneu Segarra de Palma, implantada fa 31 anys, que aplica el mètode que porta el nom del monjo montserratí.

Quant al Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que reconeix una persona o col·lectiu jove que hagi excel·lit en el camp de l’animació cultural, la investigació o la creació, ha estat per al dramaturg i animador cultural Jaume Miró i Adrover, per la “solidesa” de les seves obres i el “rigor” que aplica en les seves investigacions històriques.

Per la seva banda, el Premi Bartomeu Oliver, que reconeix una activitat cívica (de dinamització cultural, recuperació lingüística, revalorització de la cultura popular, etc.) desplegada en un determinat àmbit territorial o social, és per al centre de cultura tradicional Sarau Alcudienc pels seus estudis, treballs i activitats des del 1978.

Per la seva part, el premi Miquel dels Sants Oliver, per prendre el passat o el present de les Balears com a camp d’investigació o objecte d’estudi, és per al llibre Els carrers de Palma. Toponímia i patrimoni de la ciutat, del professor Gabriel Bibiloni.

Quant al  Premi Aina Moll i Marquès, estrenat l’any passat i dirigit a una persona o entitat que s’hagi distingit per realitzar activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana des del voluntariat i en qualsevol indret del seu domini lingüístic, en aquesta edició es distingeix el docent, comunicador i escriptor gironí David Pagès i Cassú, pel seu compromís amb els Països Catalans i la seva dedicació a difondre la llengua i a donar a conèixer la realitat lingüística i social.

Finalment, el Premi Gabriel Alomar, destinat a reconèixer i promoure els estudis, les actuacions i les aportacions en qualsevol àmbit que, atenent el conjunt dels Països Catalans, hagi permès expressar amb tota normalitat la catalanitat de les Balears i hagi contribuït a conèixer, difondre i respectar aquesta realitat, enguany s’atorga a l’Assemblea de Docents de les Illes Balears per plantar cara a “l’abús de poder d’un Govern que menysprea l’escola pública i la llengua catalana”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram