El Departament de Cultura i 24 entitats, centres d’estudis i museus de 21 municipis han signat un conveni de col·laboració per al trienni 2018-2020 a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. Aquest concert té com antecedent el d’octubre de 2012 signat amb 13 entitats i museus d’11 municipis, aleshores sota la nomenclatura d’Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya.
El nou conveni té per objectiu la preservació del patrimoni etnològic de Catalunya a partir de les actuacions de recerca, conservació i difusió de les principals entitats especialitzades. Aquestes s’encarregaran d’elaborar un projecte anual amb les activitats i actuacions que duran a terme; coordinaran les iniciatives d’interès etnològic del seu àmbit territorial, i assessoraran altres entitats que pugin participar en projectes de recerca patrimonial.
En l’apartat de difusió, les entitats aportaran continguts al blog etnologia.cat que coordina la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i proporcionaran informació sobre el desenvolupament de la recerca a través de publicacions, jornades, exposicions i espais de reflexió. Igualment es comprometen a fer difusió a través dels seus propis mitjans i dels de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya, i aportaran els seus estudis a la biblioteca especialitzada de la Direcció General.
El conveni expressa el compromís de col·laboració del Departament de Cultura per tal de facilitar que cadascuna de les entitat porti a terme els seus projectes de recopilació de dades i materials, i a la vegada actuïn com a canal de difusió dels estudis i informes que es facin. Amb aquestes aportacions, la Conselleria elaborarà “l’estat de la qüestió” de la recerca etnològica per al conjunt de Catalunya, que recull informació sobre les recerques que s’han realitzat i sobre les persones i entitats temàtiques amb la finalitat de millorar l’eficàcia de les seves actuacions.
En l’acte de signatura del conveni, celebrat el passat divendres, la consellera Laura Borràs va destacar la importància “que hi estiguem tots compromesos, des del món local, des de la universitat, des dels instituts de recerca, i des de la Generalitat de Catalunya” per treballar en xarxa arreu del territori en la recerca i la difusió per posar en valor aquest “riquíssim” patrimoni etnològic i immaterial.
L’Observatori desenvolupa les següents funcions: identificació d’oportunitats de recerca; detecció d’amenaces que posen en perill el patrimoni etnològic del país; organització d’activitats de difusió de la recerca; organització de jornades sobre patrimoni etnològic; difusió de les activitats relacionades mitjançant el blog etnologia.cat, i gestió d’una borsa d’investigadors per posar en contacte entitats i investigadors.
Signants del conveni
Les entitats que col·laboren amb l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i que ja van participar en l’anterior conveni, són: Fundació Institut Ramon Muntaner (Móra d’Ebre), Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta), Museu Marítim de Barcelona, Museu Etnològic de Barcelona, Museu de la Mediterrània ‘Can Quintana’ (Torroella de Montgrí), Museu de la Pesca (Palamós), Museu del Ter (Manlleu), Museu Etnològic del Montseny ‘La Gabella’ (Arbúcies), Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), Museu Comarcal de Cervera (Cervera), Institut Català d’Antropologia (Barcelona), i Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria ‘Carrutxa’ (Reus).
Les entitats que s’han incorporat amb el nou conveni, són: Institut d’Estudis Penedesencs (Vilafranca del Penedès), Centre d’Estudis Lacetans (Solsona), Centre d’Estudis de les Garrigues (Les Borges Blanques), museus del programa Ruta dels Oficis d’Ahir (La Seu d’Urgell), Patronat Municipal de La Patum (Berga), Museu d’Història – Espai del Metge i de la Salut Rural (Sant Feliu de Guíxols), Museu Casteller de Catalunya (Valls), Centre de Desenvolupament Rural – Museu de la Pauma (Mas de Barberans), Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (La Fatarella), Institut Tarragonès d’Antropologia (Tarragona) i Grup de Recerca EtnoBioFic de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.