El 4 de 1913, l’escenògraf Adrià Gual va impartir la primera classe a l’Escola Catalana d’Art Dramàtic, la qual posteriorment va ser rebatejada com a Institut del Teatre. Per commemorar el seu centenari, s’ha bastit un programa artístic, divulgatiu i de recerca que es desenvoluparà durant un any.

El programa d’activitats, al capdavant del qual hi ha Jordi Coca, es va presentar aquest dilluns amb un espectacle dirigit per Joan Ollé que va reunir una trentena d’exalumnes de diferents promocions que van repassar aquests 100 anys d’història, entre els quals Xavier Albertí, Pere Arquillué, Sílvia Bel, Oriol Broggi, Montserrat Carulla, Pep Duran, Joan FontJoel Joan, Enric Majó, Ramon Oller, Joan Pera, Gerard Quintana, Assumpta Serna i El Tricicle.

Durant l’acte es va presentar el documental sobre l’IT que emetrà TV3, i es va recuperar el Premi Adrià Gual, dotat amb 30.240 euros, que ha estat per a l’Associació La Calòrica, que estrenarà el projecte guardonat al Festival Grec.

Exposicions, fòrums, congressos i edició de llibres

La commemoració s’ha iniciat amb la inauguració de l’exposició Adrià Gual, l’escenògraf de la modernitat, comissariada per Anna Solanilla, que després de l’Institut del Teatre (fins a l’11 de març) es podrà veure a l’Auditori Municipal de Badia del Vallès, el Teatre Joventut de l’Hospitalet, el Centre Cultural de La Llagosta, el Teatre Municipal El Patronat de La Garriga i l’espai Joan Maragall de Gavà.

Entre els actes del programa, que té un pressupost de 410.000 euros (inicialment havien de ser 1,8 milions), hi ha diversos fòrums, congressos i simposis fins al febrer del 2014, entre els quals destaquen les Jornades Adrià Gual, el Fòrum de les Arts Escèniques i la Inclusió Social, o el Congrés de la International Federation for Theatre Research (IFTR).

El programa també inclou propostes artístiques, de recerca i de reflexió, així com l’edició de dos llibres: Nocturn. Silenci, dedicat al fundador de l’Institut del Teatre, que inclou textos i il·lustracions de Gual, i Els primers cent anys, amb textos i fotografies que repassen la història de la institució.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram