Tal com es preveia, el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar aquest dijous des de Moscou l’acord perquè Barcelona sigui seu permanent del Museu Hermitage de Sant Petersburg. “Si perseguim la capitalitat econòmica, cultural i turística de Barcelona, això passa per tenir elements de referència a la nostra ciutat i al conjunt de Catalunya, com és el cas d’aquest projecte”, va ressaltar Mas després de reunir-se amb la viceministra de Cultura de la Federació Russa, Alla Yurievna Manilova.

A la trobada també van assistir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i Eugenio Pallerés, representant del l’empresa Barcelona Cultura Development, la part catalana inversora del projecte que s’encarregarà de construir el nou centre i de la seva gestió posterior. La seu s’ubicarà a la zona de la nova bocana del Port de Barcelona en un espai configurat entre l’Hotel W i el moll oest.

El projecte definitiu podria estar enllestit en dos o tres anys, però abans, el 2013, s’obrirà una subseu en un emplaçament provisional mentre es realitza el definitiu. Per al president català, l’Hermitage “complementa la riquesa arquitectònica i museística del país”.

Exposicions temporals de sis mesos

L’acord, signat pel conseller de Cultura i el director del Museu Hermitage estableix quines són les intencions del projecte, el concepte del centre, així com quines són les seves garanties de funcionament”, segons va explicar el mateix Mascarell, qui va avançar que els propers mesos el projecte prendrà forma i es presentarà el calendari i les inversions més detalladament.

Segons el projecte inicial, la futura seu de l’Hermitage a Barcelona acollirà exposicions temporals de durada a l’entorn de 6 mesos, configurades amb els fons provinents del museu de Sant Petersburg, i es complementarà amb espais dedicats a la restauració, organització d’esdeveniments, botiga i altres serveis associats. L’Hermitage també té seus a Amsterdam i Ferrara, i n’havia tingut a Londres i Las Vegas, on va acabar tancant.

“Macdonalització de la cultura”

Abans de signar-se l’acord amb el museu rus, el president del grup municipal d’ICV-EUiA va considerar “lamentable” que, en un context de retallades que afecten els equipaments culturals de Barcelona, Generalitat i Ajuntament “es treguin de la màniga” un projecte que, segons ell, respon a “a un un model de macdonalització de la cultura, que en banalitza el consum, en lloc de situar-la al servei de l’emancipació personal i col·lectiva”.

Per la seva part, el president del grup del PSC al consistori, Jordi Martí, va afirmar que l’operació és “de poc rebut” en un moment en què els museus catalans estan “sota mínims”. A l’exdelegat de Cultura de l’Ajuntament no li agrada la iniciatvia perquè considera que és una “franquícia” només basada en el negoci, sense un projecte cultural al darrere.

A mitjan d’octubre, l’alcalde Xavier Trias va afirmar que no hi hauria inversió municipal per a la seu de l’Hermitage, i que la tasca de consistori es limitaria a vetllar per la conservació dels edificis catalogats que l’acolliran, els quals estan cedits pel Port.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram