Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta (foto: Javier Lorenzo Domínguez).

Els arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, de l’estudi d’Olot RCR Arquitectes, han guanyat el prestigiós Premi Pritzker, dotat amb 100.000 dòlars. L’acte de lliurament del guardó, considerat el Nobel de l’arquitectura, se celebrarà el 20 de maig a Tòquio.

És el primer cop en 39 edicions que el Pritzker distingeix tres arquitectes, ja que fins ara habitualment s’havia atorgat individualment, excepte en dues ocasions a parelles (Jacques Herzog i Pierre de Meuron el 2001, i Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa el 2010). A més, és el primer cop que un arquitecte català guanya aquest premi (en aquest cas tres), el qual a nivell estatal havia guanyat el navarrès Rafael Moneo (1996). A banda, Carme Pigem és la segona dona en aconseguir aquest premi després de Zaha Hadid (2004).

Els elogis del jurat

El jurat del 39è Premi Pritzker destaca que els treballs de RCR Arquitectes “compleixen admirable i poèticament els tradicionals requisits de l’arquitectura per a la bellesa física i espacial juntament amb la funció i l’artesania, però el que els diferencia és el seu enfocament per crear edificis i espais que són tant locals com universals a la vegada”.

Així, el veredicte ressalta que l’estudi d’Aranda, Pigem i Vilalta, creat el 1988, està establert a la seva Olot natal, “resistint la crida de la metròpoli per romandre estretament connectats a les seves arrels”.

El jurat també afirma que els seus treballs “tenen un fort sentit de lloc i estan poderosament connectats al paisatge del voltant”; que cada obra dels tres arquitectes catalans “és especial i fermament del seu temps i lloc”, i que “són sempre fruit de la veritable col·laboració i al servei de la comunitat”.

Finalment, el veredicte assegura que Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta “entenen que l’arquitectura i el seu entorn estan íntimament entrellaçats, i saben que l’elecció dels materials i l’art de la construcció són eines poderoses per crear espais perdurables i significatius”.

Entre d’altres, el jurat destaca els treballs de RCR al Celler Bell-Lloc de Palamós (2007), la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver i els Jardins Càndida Pérez de Barcelona (2007), l’escola bressol El Petit Comte de Besalú (2010), el restaurant Les Cols d’Olot (2011), i el Musée Soulages de Rodez (2014).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram