Aquest dimecres es va oficialitzar la donació al Departament de Cultura del fons de l’editorial Gustavo Gili, especialitzada en el camp del llibre tècnic i artístic. Es tracta de 180.000 documents que abasten des de la seva fundació el 1902 fins al 1989, els quals ja estan dipositats a la Biblioteca de Catalunya i es troben en procés d’ordenació. Majoritàriament són cartes enviades i còpies de cartes trameses, però també contractes, factures, pressupostos o projectes editorials, així com en alguns casos liquidacions de drets d’autor.

La donació s’emmarca en la voluntat del Departament d’intensificar la conservació i difusió del patrimoni d’editors i editats per garantir-ne la pervivència i el coneixement per part de la societat actual i de les generacions futures. En aquest sentit, un dels encàrrecs que té la Biblioteca de Catalunya és que els fons dels editors siguin la seva “columna vertebral”.

La directora de la institució, Eugènia Serra, va explicar que el fons donat és molt valuós perquè permet explicar “el món de l’edició al segle XX, així com la història social i cultural de Catalunya”.

Per a la Biblioteca, els documents lliurats són d’un interès “extraordinari” no només per a la història de la pròpia editorial (i de les empreses d’altres familiars, com la Dolphin Book de Joan Gili, d’Oxford), sinó també per a la història del món cultural de Barcelona, de l’evolució de la materialitat de la indústria editorial (paper, impressió, enquadernació, etc.), i d’un conjunt d’empreses culturals.

Entre els molts noms propis presents a la correspondència de l’editora hi ha Joan Ainaud de Lasarte, Carme Balcells, Jurgis Baltrusaitis, Ignasi Barraquer, Bonaventura Bassegoda, Ricardo Bofill, Oriol Bohigas, Joan Brossa, Emili Brugalla, Agustí Calvet, Camilo José Cela, Alexandre Cirici, Pierre Deffontaines, Guillem Díaz-Plaja, Concha Espina, Joaquín de Entrambasaguas, Sebastià Gasch, Ricard Giralt-Miracle, Josep Janés, Fèlix Millet, Jacint Raventós, Jordi Rubió i Santiago Sobrequés. La documentació també recull la relació de l’editorial amb altres editores, llibreries, institucions i associacions del món del llibre, la cultura i l’empresa.

Ampliació dels fons editorials

Actualment, la Biblioteca de Catalunya disposa total o parcialment dels fons de l’Editorial Montaner y Simón, Espasa, Curial Edicions Catalanes, Edicions de La Magrana, Editorial Albert Martín, Edicions de la Rosa Vera, i l’arxiu d’Esther Tusquets, aquest últim adquirit al gener.

A més, la institució també conserva fons d’escriptors com Josep Carner, Josep Vicenç Foix, Joan Maragall, Jacint Verdaguer i Maria Mercè Marçal.

A banda, a l’Arxiu Nacional de Catalunya es troben els fons de Salvat, Teide i Juventud, i del Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram