L’Ens de Comunicació Associativa (ECA) diu haver constatat que, dins l’associacionisme cultural català, existeixen nombroses normatives que afecten les activitats impulsades per les entitats “sense tenir en compte la singularitat d’aquests esdeveniments”.

Així, la confederació assegura que s’està legislant amb un “impacte negatiu” sobre el col·lectiu, motiu pel qual reclama una “única llei” que reguli la cultura popular.

“Inflació de lleis i normes ineficaces i contradictòries”

En un comunicat, el president de l’entitat, Antoni Carné, explica que, en moltes ocasions, s’equiparen els requeriments dels actes públics que fan les associacions amb els de grans espectacles amb ànim de lucre. En aquest sentit, assegura que existeix una “inflació de lleis i normes ineficaces i contradictòries” fetes sense els col·lectius implicats.

Segons Carné, aquest “excés” normatiu deixa en mans de l’administració local el seguiment i l’aplicació de moltes lleis, provocant així “un tracte desigual de les entitats en funció del municipi i generant confusió entre els responsables municipals que les han d’aplicar”.

Com a exemple, l’ECA esmenta el Decret 82/2010 sobre el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció. Es tracta d’una normativa que inicialment estava pensada per a grans esdeveniments, però que finalment també va incloure els actes de cultura popular a la via pública. Segons explica l’Ens, en no establir uns mínims, la normativa “obliga a generar una important despesa econòmica en permisos, homologacions, etc., totalment inassolibles pel teixit associatiu cultural”.

Cal recordar que, el passat juliol, l’Ens de Comunicació Associativa ja va considerar la llei d’espectacles un “entrebanc”, i ho argumentava amb un informe jurídic que va encarregar la mateixa confederació per saber l’abast i el grau d’afectació de la normativa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram