La Comissió de la Dignitat ha fet donació a l’Arxiu Nacional de Catalunya del Fons Boix, que conté fotografies realitzades per Francesc Boix (Barcelona, 1920 – París, 1951), conegut com el fotògraf de Mauthausen, i també del seu pare, Bartomeu Boix. El fons està format per 1.369 negatius en blanc i negre en diferents formats.

Les fotografies de Francesc Boix (706) corresponen al període de la Guerra Civil, tot i que també n’hi ha d’alguna altra temàtica. Es poden datar entre el juny de 1937 i finals del 1938 al front d’Aragó, amb escenes de la zona de Terol, de Saragossa i Osca, i al front del Segre, a la zona de Vilanova de Meià, a Badaüll, a Vilanova de la Barca i a altres pobles del Pla d’Urgell i Segrià, on van estar les unitats de la 30a Divisió de l’exèrcit republicà.

Per la seva part, el material de Bartomeu Boix (663) conté vistes de la ciutat de Barcelona i de poblacions del voltant; de platges de Badalona, el Garraf, Castelldefels i Sitges, i d’alguns fets històrics, com ara les eleccions del 1931 i la visita de Macià a Valldoreix, i de propaganda electoral de diferents comicis entre 1930 i 1936.

El Departament de Cultura destaca que el fons rebut té un gran valor documental perquè aplega una col·lecció d’imatges sobre la vida diària al front de l’Ebre vista a través dels ulls d’un membre de la columna Macià-Companys, el soldat-fotògraf Francesc Boix, gràcies al qual es poden apreciar molts detalls de com era la vida a les trinxeres durant la Guerra Civil.

Francesc Boix, que va anar al front enquadrat en l’anomenada lleva del biberó, també va tenir un paper important com a testimoni de càrrec contra els caps nazis en el judici de Nuremberg, i algunes de les seves fotografies realitzades al camp de concentració de Mauthausen, on hi va passar cinc anys, van servir com a proves del genocidi.

Adquirit en subhasta

El Fons Boix ha ingressat a l’Arxiu Nacional de Catalunya per donació de la Comissió de la Dignitat, que el va adquirir el 2013 en una subhasta mitjançant una aportació de mecenatge desinteressat i anònim de 47 persones, així com de l’editorial Ara Llibres i de la revista Sàpiens.

La Comissió per la Dignitat va conèixer l’existència del fons fotogràfic gràcies a l’Associació Fotoconnexió, entitat dedicada a promoure l’estudi, la investigació, la conservació i la difusió de la fotografia, que el va ordenar, organitzar i descriure, a més de treballar per identificar-ne l’autoria, inicialment desconeguda.

Els membres de Fotoconnexió han treballat el fons, tant en les tasques de neteja i instal·lació en camises, fundes i caixes de conservació, com en la classificació i descripció, utilitzant la base de primers tractaments proporcionada per l’Arxiu Nacional de Catalunya, amb qui s’ha coordinat. Tots els negatius han estat classificats, ordenats cronològicament, descrits i digitalitzats en alta qualitat.

Atès que aquesta tasca prèvia ja està enllestida, un cop lliurat el fons, només resta migrar-ne els continguts a la base de dades i el web de l’ANC per posar-lo a l’abast públic. S’espera poder dur a terme aquesta tasca en el termini d’una setmana, aproximadament. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram