L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha fet entrega i dipòsit definitiu del fons documental del cineasta Joaquim Jordà (Santa Coloma de Farners, 1935 – Barcelona, 2006) a l’Arxiu Comarcal de la Selva. L’acte de dipòsit va tenir lloc divendres, en el que va ser també el primer acte públic d’agraïment i reconeixement a la família per la donació a la ciutat.
El gruix de la documentació prové de l’estudi que Joaquim Jordà tenia al Raval de Barcelona, on estava instal·lat durant els darrers anys de la seva vida professional i acadèmica. El fons ha estat catalogat amb una subvenció de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, i ara l’Arxiu Comarcal en garantirà la conservació, l’accés a investigadors i la difusió.
L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i l’Arxiu Comarcal de la Selva preparen una exposició per al novembre que mostrarà alguns dels documents més significatius de l’arxiu Jordà.
Tres àmbits
Els fons Jordà documenta la seva activitat professional com a cineasta –principalment com a realitzador i guionista–, com a professor universitari –de l’Escola superior de Sociologia de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra–, i com a traductor –de l’Editorial Anagrama, en la qual va col·laborar amb Jorge Herralde. La majoria dels documents daten entre finals de la dècada dels 70 i l’any de la seva mort, el 2006, i es divideixen en tres àmbits principals.
El primer el conformen els documents relacionats amb l’activitat professional com a cineasta de Joaquim Jordà. Inclou nombroses versions, anotades i corregides per l’autor, de guions d’algunes de les seves pel·lícules, com ara Un cos al bosc (1996), Mones com la Becky (1999) i Numax presenta (2005); a més de materials de documentació i localització de les pel·lícules, fotografies i diaris de rodatge. Aquest bloc del fons inclou també guions, propis i d’altres, de la sèrie de TVE Turno de oficio (1986-1987), produïda per BMG Films, en la qual Jordà va participar. El fons inclou també documentació relativa a la seva participació en festivals de cinema (programes, acreditacions, etc.), en alguns dels quals fou jurat.
El segon àmbit que documenta l’arxiu és el de l’activitat acadèmica de Joaquim Jordà com a professor universitari, que havia impartit cursos de postgrau i de llicenciatura de comunicació i cinema. El catàleg inclou en aquest apartat programes d’estudis i, principalment, treballs i guions d’alumnes que mai no va retornar als estudiants.
El tercer àmbit que documenta l’arxiu és el purament personal del cineasta: inclou agendes de telèfons, contractes privats i informes mèdics, entre d’altres, la difusió dels quals està subjecta a les restriccions d’accés a dades sensibles de caràcter personal.
Els fons documental Jordà es completa encara amb part de la seva biblioteca personal, que aplega obres d’assaig especialitzades en temes de cinema, ficció i poesia; un extens catàleg fílmic en cintes de vídeo de distribució comercial que el mateix Jordà havia catalogat; i un important bloc de premsa, revistes i altre material de propaganda política de grups d’esquerra i extrema esquerra, que data dels anys 70 i posteriors, amb els quals l’autor col·laborava o tenia afinitat política. De la documentació de l’arxiu es dedueix que Joaquim Jordà va participar en la fundació d’alguna d’aquestes publicacions.