El jurat de la primera edició del Premi Fundació Hans Nefkens MACBA, dotat amb 50.000 euros, ha decidit per unanimitat guardonar Iman Issa (El Caire, 1979), de qui destaquen una “maduresa crítica del seu treball poc freqüent en creadors de la seva generació”. Durant el 2013, l’artista egípcia realitzarà la producció de la nova obra que s’exposarà a l’espai públic de Barcelona, a la qual ha de destinar 30.000 euros de la dotació (la resta són en concepte d’honoraris).

El veredicte també assegura que Issa “és capaç d’emprar diversos mitjans i tècniques amb gran habilitat i un sentit formal molt treballat”, així com “de representar temes polítics i històrics amb una gran profunditat però fugint de convencionalismes i tòpics d’episodis com la Primavera Àrab”, assegura el jurat.

“Estem convençuts que la concessió d’aquest premi tindrà un impacte molt fructífer en un moment crucial de la seva carrera. Així mateix, significa un desafiament per a la seva pràctica en termes de rigor i objectivitat”, assenyala el veredicte.

Fomentar la creació contemporània

Precisament, l’objectiu del premi, de caràcter biennal, és ajudar a consolidar la trajectòria de creadors amb una carrera consistent però que encara els cal el reconeixement definitiu de la comunitat artística internacional. A més, amb el guardó també es vol fomentar la creació artística contemporània, crear complicitats i xarxes d’intercanvi d’idees entre els cinc continents i estimular la producció d’obra nova a Barcelona.

Una de les singularitats del premi és la selecció dels artistes. Deu scouts repartits pel món proposa tres artistes de la seva àrea geogràfica. D’aquests 30 candidats, el comitè del premi escull entre cinc i deu finalistes (enguany van ser vuit), d’entre els quals el jurat tria un guanyador.

El jurat estava format per l’escriptor i col·leccionista Han Nefkens; el director del MACBA, Bartomeu Marí; la directora de la galeria Whitechapel Art Gallery de Londres, Iwona Blazwik; el comissari, escriptor i crític d’art brasiler, Adriano Pedrosa, i la comissària i activista cultural libanesa Christine Tohmé.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram