Sala del MNAC amb pintures del Monestir de Sixena.El litigi que enfronta Catalunya i l’Aragó des de fa anys per l’art sacre del Monestir de la Sixena entra una nova etapa amb perspectives de resoldre’s. Aquest dijous, els respectius consellers de Cultura, Santi Vila i Mayte Pérez, han mantingut una primera reunió a Saragossa per trobar una solució política i han acordat iniciar un diàleg amb l’objectiu de “defensar el patrimoni comú i fer prevaler el seu interès en conservar-lo i divulgar-lo”.

D’entrada, la Generalitat s’ha compromès a retornar de manera imminent 53 de les 97 peces en litigi: uns béns que no estan catalogats i que actualment estan conservats al magatzem del MNAC. L’anunci del retorn de part de l’art sacre arriba quan no fa ni un mes que el Govern feia un gest per intentar blindar les peces i evitar la seva sortida. Les altres 44 obres en litigi es troben al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, i requereixen d’un procediment administratiu diferent per poder ser retornades.

A banda, ambdós governs han acordat la creació d’un grup de treball conjunt per trobar solucions als diferents fronts oberts, entre els quals les pintures murals del Monestir de Sixena que el MNAC exposa al final del seu recorregut del romànic, i que es reclama també des de l’Aragó.   

El conseller Santi Vila ha apuntat que s’han “conjurat per resoldre el conflicte immediatament i per articular mecanismes entre Aragó i Catalunya que facin possible una gestió conjunta del patrimoni”. “És molt allò que ens uneix: el compromís amb l’art i la cultura”, ha afegit.

“Mai hauríem d’haver arribat a l’actual situació de conflicte, perquè no només ens uneix el patrimoni, sinó també una responsabilitat i uns vincles socials, ciutadans i culturals que exigeixen que complim amb les nostres responsabilitats i posem a disposició de la ciutadania aquest patrimoni, que és valorat mundialment i que mai s’hauria d’haver judicialitzat”, ha remarcat el conseller. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram