La darrera edició de l’Aquelarre de Cervera va generar un impacte econòmic de 761.337 euros a la Segarra, segons un estudi realitzat pel Departament de Cultura per encàrrec de la Paeria. La xifra representa el 0,135% del PIB generat a la comarca durant tot l’any i multiplica gairebé per sis la despesa que destinen a la festa les institucions públiques.

Més concretament, l’impacte econòmic vinculat a la despesa dels 19.811 assistents a la 35a edició va ser de 461.426 euros; l’impacte directe (per les despeses de l’organització), de 70.978 euros, i l’impacte induït (no atribuïble directament a l’esdeveniment), de 228.934 euros. A més, el valor afegit brut incorporat a la zona d’influència va ser de 360.438 euros.

Per al paer en cap de Cervera, Ramon Royes, les dades de l’Anàlisi sobre l’impacte econòmic de l’Aquelarre de Cervera 2012 són “molt positives” per a la població i “reforcen la idea de la Paeria de potenciar i ampliar la festa”. La 36a edició tindrà lloc del 30 d’agost a l’1 de setembre.

La major part de la despesa és per al sector de la restauració

La despesa mitjana per dia dels assistents a l’Aquelarre va ser de 29,43 euros: la dels visitants amb pernoctació, de 41,05 euros; la dels visitants sense pernoctació, de 27,90 euros, i la dels veïns de la Segarra, de 24,07 euros. La major part de la despesa dels visitants va tenir lloc al sector de la restauració (superior al 50%), seguit per la Fira del Gran Boc.

El 62% dels espectadors que van acudir a l’Aquelarre eren de fora de la Segarra: la majoria de visitants provenien de les comarques de Barcelona (46,15%), seguits pels de les comarques de Lleida i Andorra (29,55%), Tarragona (17,41%) i Girona (3,64%). De la resta de l’Estat la presència es va quedar en un 2,43%, mentre que de l’estranger els assistents van ser el 0,81%.

Impacte social i cultural

L’autor de l’estudi remarca que l’impacte de l’Aquelarre va més enllà del merament econòmic gràcies a la participació dels ciutadans de Cervera, xifrats en més de 300, a través de les entitats de cultura popular i tradicional.

“L’impacte de l’Aquelarre a Cervera és força demostratiu de com la cultura i l’economia poden anar de la mà i complementar-se”, destaca el document. “L’impacte de tot aquest associacionisme, la formació i cohesió social que genera tenen un valor difícil de mesurar, però que, sens dubte, és altament beneficiós”, afegeix.

En aquest sentit, el treball assenyala que “el capital social que representen els grups artístics de teatre, música, diables, geganters, etc. conforma una espessa xarxa social local de relacions i esperit creatiu que necessàriament ha de tenir repercussió en el desenvolupament de la societat on estan arrelats”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram