Fabra i Coats, Nau Ivanow i el Centre Cívic Baró de Viver acolliran del 4 al 7 de juny la primera edició de L’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental. El certamen neix amb la voluntat d’estimular la creació, la participació i la difusió de les arts escèniques que es desenvolupen en el col·lectiu de persones amb trastorn mental com a eina fonamental en el procés terapèutic i normalitzador de la vida.

Paral·lelament, el festival vol ser una “punta de llança per trencar estigmes i etiquetes”, un espai on descobrir altres realitats, així com completar l’oferta cultural de Barcelona amb un aparador desconegut fins ara.

La programació està formada per un total de 28 companyies que oferiran més de 30 espectacles de teatre, circ, performance, dansa, titelles i música, procedents de diversos indrets de Catalunya, Madrid, Balears, Alacant, País Basc i d’Itàlia, que enguany és el país convidat.

Propostes amateurs i professionals

“La intenció és posar al mateix nivell per primera vegada el món de la cultura i el món de la salut mental. Fem confluir propostes escèniques participades per persones amb trastorn mental i propostes escèniques professionals que parlen de salut mental”, explica Manel Anoro, director del festival.

Segons ell, la pretensió és “mostrar a la ciutadania una cara de la salut mental positiva, creativa, rica, integradora i socialitzadora, que s’allunyi de la versió negativa i sovint violenta que tradicionalment ens mostren els mitjans, el cinema o la literatura, i de la qual vénen ganes de fugir”. “Volem que la gent vegi que dins d’aquest àmbit fem coses molt boniques, creatives, ben fetes i amb molta il·lusió”, afegeix.

Així doncs, L’Altre Festival compta amb la complicitat d’artistes consagrats com Marta Carrasco, que estrenarà un espectacle concebut especialment per al certamen, o Los Galindos, que instal·laran la seva iurta durant els quatre dies a l’exterior de la Fabra i Coats per donar cabuda a les propostes més petites i intimistes dirigides tant al públic familiar com l’adult.

L’organització destaca entre la programació propostes escèniques que intenten interpel·lar directament el públic provocant la reflexió sobre la malaltia o sobre què entenem per normalitat, a través de tècniques com el teatre fòrum o el teatre de l’oprimit, de les quals és expert el director artístic de L’Altre Festival, Antonio Rodríguez Masegosa.

L’origen del projecte està en l’experiència de la Trifulga dels Fútils, un grup de teatre format l’any 2000 en un centre de dia de Nou Barris per a persones amb problemes de salut mental que amb els anys ha esdevingut una companyia estable. D’aquí va sorgir la necessitat de propiciar un espai de trobada per a col·lectius amb experiències similars de Catalunya, Espanya i la resta del món.

Primer Premi Josep Clusa

En el marc de L’Altre Festival, la Fundació Congrés Català de Salut Mental atorgarà la primera edició Premi d’Arts Escèniques i Salut Mental Josep Clusa, dotat amb 2.000 euros.

La seva finalitat és premiar la trajectòria d’un projecte on conflueixi l’art, la reflexió i la relació entre persones amb trastorn mental, els professionals de les arts escèniques i la ciutadania. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram