‘Ideologies oscil·latòries’, la peça vetada en la darrera edició.L’Ajuntament de Figueres ha decidit deixar de subvencionar el Festival de Cultura Contemporània de l’Empordà Ingràvid i, al mateix temps, impulsar una nova mostra. El consistori argumenta la mesura perquè l’Ingràvid no ha assolit “els resultats desitjats ni de públic ni de continguts”.

Ara, els 20.000 euros que hi destinava aniran a la proposta a la qual s’adjudiqui la nova mostra, per a la qual s’obrirà un concurs públic i que es vol programar també a la tardor. Sobre aquesta, l’Ajuntament explica que busca “professionalitzar el certamen” i “mostrar el potencial creatiu dels artistes de la comarca” amb activitats expositives als carrers i les places de la ciutat.

Cop baix

Els responsables de l’Ingràvid lamenten la decisió, de la qual se n’han assabentat a través dels mitjans de comunicació. Amb tot, mantenen la intenció de realitzar del 7 al 9 d’octubre la vuitena edició del festival, la qual ja està en procés de producció, amb la programació pactada, i les dates acordades amb l’Ajuntament abans d’acabar el 2015. Els 20.000 euros que aportava el consistori suposen al voltant del 20% del pressupost total del festival. De cara al 2017, ja es buscarà una nova població que vulgui acollir el projecte.

“És un cop dur i baix. Ens sembla fantàstic que hi hagi una Mostra d’Art Contemporani, perquè n’hi hauria d’haver més, però no entenem que una cosa vagi en detriment de l’altra. Sobretot tenint en compte que Ingràvid els surt molt barat: portem tres vegades més ingressos a la ciutat del que l’Ajuntament aporta”, assegura la directora de l’Ingràvid, Esther Pujol, en declaracions a l’ACN. A banda d’aquest impacte directe per a la ciutat, el certamen remarca l’impacte econòmic que suposen els més de 40.000 visitants.

Els responsables de l’Ingràvid també lamenten que la mesura s’hagi pres quan la propera edició ja està en marxa, amb les reunions tècniques tancades, i defensen els avantatges per a Figueres d’un projecte “que aporta coneixement, cohesió social, que és reconegut i recolzat pel sector, que és obert a tota la ciutadania, i que gaudeix d’una quantitat de públic creixent edició rere edició”, a banda de l’impacte econòmic.

Sobre l’argumentació dels resultats per part de l’Ajuntament, Esther Pujol és contundent: “No sé quins paràmetres utilitza el regidor de Cultura per entendre l’art contemporani. Des d’altres administracions, com la Generalitat, hem estat considerats un projecte referent. Per tant, l’opinió de l’Ajuntament creiem que no es basa en res seriós”, etziba.

Polèmica en la darrera edició

En la passada edició de l’Ingràvid, l’Ajuntament va prohibir una instal·lació en moviment, Ideologies oscil·latòries, de Núria Güell i Levi Orta, la qual consistia en un cotxe amb adhesius de simbologia feixista i franquista que cada dues hores havia de donar un parell de voltes a la Rambla de Figueres.

La direcció del festival i les artistes van acusar el consistori de censura, però aquest ho va negar assegurant que la decisió s’havia pres “en base al sentit comú i la responsabilitat” dels actes que s’organitzen a la via pública.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram